Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP – zdravotní pojištění dobrovolníků


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
18.říjen 2023

Za jakých podmínek platí stát zdravotní pojištění za dobrovolníky? Odpovídá
Mgr. Viktorie Plívová, tisková mluvčí

 

Stát může být plátcem pojistného na zdravotní pojištění za dobrovolníky při splnění několika podmínek. První z nich je, že dobrovolník vykonává dobrovolnickou službu na základě smlouvy uzavřené s vysílající organizací, které byla udělena akreditace Ministerstva vnitra.

Další je, že dobrovolník vykonává dobrovolnická službu v rozsahu překračujícím v průměru alespoň 20 hodin v kalendářním týdnu. Zároveň dobrovolník nesmí být zařazen v jiné kategorii plátců – jako zaměstnanec či OSVČ a také za něj nesmí být plátcem pojistného stát z jiného důvodu (např. jako za studenta, nezaměstnaného v evidenci úřadu práce, důchodce atd.).

Pokud byste v průběhu dobrovolnické činnosti začal např. podnikat (stanete se osobou samostatně výdělečně činnou), skončí váš nárok na platbu pojistného státem z důvodu dobrovolnické činnosti. Budete mít povinnost hradit pojistné na zdravotní pojištění jako OSVČ. Pojistné se hradí formou záloh na pojistné a doplatku.

Pojištěnec má povinnost oznámit zdravotní pojišťovně všechny skutečnosti, které mají vliv na platbu pojistného na zdravotní pojištění, a to do 8 dnů. Tzn., že vznik či zánik nároku na platbu pojistného státem jako dobrovolník, musí pojištěnec své zdravotní pojišťovně oznámit a také doložit.

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová