Léčiva

Efektivní ošetření exsudátu


Kategorie: Aktuality Léčiva 
10.říjen 2023

Péče o rány je pro skupinu Hartmann jednou ze stěžejních oblastí, na které se při vývoji a výrobě zdravotnických prostředků soustřeďuje. Inovovaný výrobek Zetuvit® Plus Silicone Border je určen pro optimální ošetření exsudátu a vlhkosti v ráně. Je vhodný pro ošetření širokého spektra středně až silně secernujících, chronických a akutních ran a lze jej používat jako primární i sekundární krytí.

Exsudát (zánětlivý výpotek) v nesprávném množství, složení nebo na nesprávném místě může zpomalit hojení ran. Novinka v portfoliu skupiny byla vyvinuta tak, aby komplikacím souvisejícím s exsudátem zabránila a zároveň v ráně udržela optimální mikroklima. Díky silikonové kontaktní vrstvě a okrajům je navíc výměna krytí šetrná k pacientům.

Některé komplikace z nesprávného množství exsudátu mohou vést k maceraci kůže, rozšíření rány nebo zpomalenému hojení. Kromě toho to může vést k vyšším nákladům na léčbu rány vzhledem ke zvýšené spotřebě materiálu a delší době léčby, ale také ke snížení kvality života pacienta v důsledku bolesti, diskomfortu nebo sociální izolace. Tato rizika pomáhá nový výrobek eliminovat.

Novinka v portfoliu výrobků je složena z unikátní kombinace hydropolymeru (celulózy) a superabsorpčního polymeru (SAP), který zachycuje exsudát z rány a zabraňuje jeho úniku. Silikonem potažená kontaktní vrstva a okraj umožňují snadnou aplikaci, přemístění a odstranění krytí bez způsobení traumatu nebo bolesti rány. Vrchní polopropustná prodyšná folie ochrání před vodou, bakteriemi i viry.

Díky tomu nabízí přípravek velmi dobrou absorpci a retenci při zachování optimálního mikroklimatu v ráně. Navíc zabraňuje úniku exsudátu do okolí rány, a tím i maceraci kůže v jejím okolí, a to i pod kompresivní terapií. Zmírňuje rovněž obavy ze zápachu a prosakování exsudátu, což spolu s šetrnou výměnou pomáhá sociálně izolovaným pacientům znovu získat sebedůvěru. Dle TZ

www.hartmann.info

Autor: MUDr. Olga Wildová