První pomoc

Prevence popálenin v domácnostech


Kategorie: První pomoc Aktuality 
08.říjen 2023

Smyslem Mezinárodního dne boje proti popáleninám - 8. října - je upozornit, jak důležitá je prevence a ochrana. Popáleniny se většinou, a také velice často, stanou při běžných činnostech (vaření jídla) přímo v domácnosti. Ty jsou však považovány za jeden z nejzávažnějších a nejkomplikovanějších úrazů. Dle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se v Česku s tímto typem poranění léčí více než 100 tisíc pacientů ročně. Z toho jsou až ve 40 % případů děti. Devíti z deseti případů se dá předejít účinnou prevencí! Proto se klade důraz na vyšší bezpečnost a užívání účinných ochranných pomůcek právě při vaření.

Z tohoto důvodu vznikl i nový projekt Bezpečně v kuchyni, jehož organizátory jsou společnosti Aramark a Potten & Pannen – Staněk. Společně představují efektivní ochrannou pomůcku a upozorňují, že prevenci popálenin a zásady první pomoci by se neměly podceňovat. Současně také věnují finanční obnos na podporu provozu a projektů Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze.

Jde o klasickou kuchyňskou ochrannou rukavici, lidově řečeno „chňapku“. Od ostatních běžně dostupných se ale liší délkou, díky níž lze předejít popáleninám i v oblasti předloktí a zápěstí. Je tvořena ze čtyř vrstev. Používáním této kuchyňské rukavice se ochrání ruce před popálením, a navíc jejím zakoupením se podpoří Klinika popáleninové medicíny FNKV v Praze.

Speciální rukavici pro projekt vyrobila chráněná dílna ERGO Zlín. Výrobek byl podroben zátěžovým testům na Technické univerzitě v Liberci (TUL). Firma si je vědoma rizik spojených s vařením, proto do všech provozů zakoupí tisícovku těchto speciálních rukavic a zaměří se na intenzívní osvětu zaměstnanců. K edukaci chce tímto způsobem inspirovat další restaurační zařízení po celé republice. Nový produkt bude k dostání v kamenných prodejnách a na webu pottenpannen.cz

Postup obou společností vítá i vedení Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze, která poskytuje specializovanou léčebnou a preventivní péči pacientům po termických úrazech či jeho následky. Za oficiální symbol projektu byla zvolena dlaň ruky, která odpovídá jednomu procentu lidského těla. Tato informace má i praktické využití – rozměr slouží totiž k odhadu rozsahu popálenin i plochy, kterou lze při popálení aktivně chladit.

Desatero prevence popálenin v kuchyni: Nenechávejte viset z kuchyňské linky kabely od spotřebičů. Pokrmy vařte vždy na zadních plotýnkách sporáku a hrnce a pánve otáčejte rukojetí tak, aby na ně nedosáhly děti. Zabraňte dětem v kontaktu s horkými dvířky trouby. Nikdy nevařte s dítětem v náručí ani v nosítku. Nepokládejte na stůl talíř s horkým pokrmem. Horké nápoje postavte vždy co nejdál od kraje stolu. Ubrusy na stůl do domácnosti s batoletem nepatří. Zamezte dětem přístup k zápalkám, zapalovačům a hořlavinám. Starším dětem vysvětlete, k čemu jsou a proč jsou nebezpečné. Připravované jídlo nikdy nenechávejte bez dozoru, pokud jsou souběžně zapnuté jakékoliv spotřebiče. Horký nebo hořící olej na pánvi nikdy nehaste vodou ani vodním hasicím přístrojem. Použijte protipožární deku nebo práškový hasicí přístroj. Improvizovaně třeba hlínu z květináče nebo pečicí plech.

První pomoc při popálení: Ihned přerušte kontakt se zdrojem popálení. Hořící oděv co nejrychleji uhaste. Ze zasažených částí těla sundejte oblečení, přiškvařenou látku nestrhávejte. Sejměte prstýnky, hodinky, řetízky a náramky, které mohou po rozvoji otoku působit jako škrtidlo. Chlaďte postižené místo (tekoucí vodou ze sprchy, ponořením do vody nebo pomocí mokrých obkladů). K chlazení nepoužívejte přímý kontakt s mraženými potravinami, ledem či sněhem.  Ochlazujte popáleného v rozsahu maximálně 5 % tělesného povrchu (velikost zhruba 5 dlaní popáleného). V případě ochlazování větší plochy hrozí podchlazení organismu. Chlaďte co nejdéle – ulevíte tak od bolesti a zabráníte prohlubování popálenin. Na popálenou plochu naopak nedávejte žádné zásypy, masti ani krémy. Volejte záchrannou službu (155). Zranění nepodceňujte a návštěvu lékaře zbytečně neodkládejte.

Dle TZ

www.media-list.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová