Rakovina

Muži nejsou dostatečně informováni o prevenci (průzkum)


Kategorie: Aktuality Rakovina 
06.říjen 2023

Rakovina prostaty je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů. Jediná cesta k tomu, jak snížit úmrtnost na tuto závažnou nemoc, je pravidelná prevence. Vyšetření PSA z krve je jako první základní prevence rakoviny prostaty naprosto dostačující. Další vyšetření, jako například rektální či sonografické, je nutné absolvovat až v případě pozitivních výsledků PSA, a to pro potvrzení, či vyvrácení diagnózy.

 

Přestože, jak vyplývá z interních dat společnosti, zájem o preventivní vyšetření prostaty krevním testem PSA stoupá, informaci o tom, že je možné předcházet rozvoji onemocnění prostaty díky testu krve, nemá dle zářijového průzkumu roku 2023 až 61 % Čechů. Pouze 16 % mužů již někdy prevenci rakoviny prostaty tímto způsobem podstoupilo. Další téměř čtvrtina mužů (23 %) o této možnosti krevního testování ví, ale zatím ji nevyužila. 74 % respondentů by vyšetření krve preferovalo místo prevence prostřednictvím rektálního vyšetření u lékaře. To upřednostňuje pouze 5 % respondentů a pro 19 % mužů jsou přijatelné oba způsoby vyšetření. Dvě procenta mužů se vyjádřila, že by preventivní vyšetření prostaty neabsolvovala vůbec.

Z loňského průzkumu, kterého se účastnil stejný počet respondentů, vyplynulo, že pro prevenci rakoviny prostaty nedělá nic až 60 % mužů v České republice. Z letošního průzkumu Ipsosu vyplynulo, že k podstoupení preventivního vyšetření rakoviny prostaty by muže nejvíce motivovalo doporučení od praktického lékaře nebo urologa. Na třetím místě je péče o zdraví, na čtvrtém výskyt rakoviny prostaty v rodině a na pátém motivace ze strany partnerky či partnera.

Z dat společnosti nazvaných „Prostatistika“ vyšlo také najevo, že zvýšenou hladinu PSA zaznamenávají u každého desátého provedeného testu v kategorii mužů nad 50 let. Ti jsou vzhledem k častým záchytům onemocnění rakovinou prostaty obecně považovaní za ohroženou skupinu. Pozitivních testů je u nich téměř třikrát víc než u mužů v kategorii 30–50 let. Ani u těch ale nejsou zvýšené hladiny výjimkou. Jen v roce 2022 naměřili průměrně ve 4 % případů.

(Hodnoty pro muže mladší 50 let je hraniční PSA 2,50 μg/l, mezi 50 a 60 lety poukazuje na případný problém hladina vyšší než 3,50 μg/l, mezi 60 a 70 lety je třeba zpozornět v případě hladiny PSA nad 4,50 μg/l, pro muže nad 70 let věku je hraniční hodnotou PSA 6,50 μg/l).

Z „Prostatistiky“ společnosti mimo jiné vyplynulo také to, že muži nejčastěji podstupují vyšetření PSA v měsíci listopadu, tedy v období, kdy tradičně probíhají osvětové kampaně, jako je Movember. Zájem o vyšetření je v jedenáctém měsíci v roce až 2,5krát vyšší než v ostatních měsících a s každým rokem se zvyšuje. Je dobře, že si muži na prevenci rakoviny prostaty začínají díky listopadovým kampaním zvykat, ale výhodnější by bylo, aby muži na své zdraví mysleli po celý rok a zdravotní prevence se pro ně stala prioritou nezávisle na sezóně.

Z tohoto důvodu letos společnost posunula v rámci svého projektu Zdraví národa svou osvětovou kampaň k prevenci rakoviny prostaty z listopadu na říjen. Zájemci z řad samoplátců mohou přijít do kteréhokoliv odběrového pracoviště a požádat o vyšetření PSA za poplatek. Výsledky jsou k dispozici vždy do dvou pracovních dní. Vyšetření je možné objednat na: www.eshop-synlab.cz.

Dle TZ

www.synlab.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová