Léčiva

Blíží se sezóna infekcí, kdy antibiotika ano a kdy ne


Kategorie: Léky a lidé Aktuality 
09.říjen 2023

Antibiotika jsou léky, díky nimž se zásadně změnila léčba infekčních nemocí. Mezi jejich běžné příčiny patří bakterie nebo viry. Zjednodušeně řečeno antibiotika má smysl indikovat v případě infekce bakteriálního původu, což rozhodně není chřipka nebo běžná nemoc z nachlazení, kterou je zkrátka nutno „jen vyležet“ bez antibiotik.

 

Zásadní rozdíl mezi viry a bakteriemi je ten, že viry jsou nebuněčné organismy, které samy o sobě nejsou schopné růst ani se množit. Potřebují k tomu hostitele - člověka. Poté, co proniknou do buněk, stanou se jejich součástí. Proto je docela náročné zacílit na ně léky. Je nutno spoléhat na imunitu, kterou lze podpořit očkováním či antivirotiky. Úlevu mohou přinést i některé léky snižující projevy infekce. Bakterie jsou naprosto jiná kategorie,“ vysvětluje MUDr. Jan Strojil, Ph.D., lékař a klinický farmakolog z FN Olomouc.

Bakterie řadíme mezi živé jednobuněčné organismy. Umí se samy rozmnožovat. Jsou poměrně odolné. Některé z nich jsou pro nás prospěšné, jiné ovšem mohou způsobovat nebezpečné infekce. S léčbou bakteriálních infekcí významně pomáhají antibiotika. Využívá se struktura bakterií a buněk, které jsou odlišné. Takže antibiotika na bakterie působí právě cíleně.

Bakteriální infekce, které se léčí antibiotiky: angína, spála, tuberkulóza, meningitida, černý kašel, tetanus, břišní tyfus, lymská borelióza, salmonelóza, cholera, mor, kapavka, syfilis.

Pro boj s těmito infekcemi jsou antibiotika velmi důležitá, protože dokážou škodlivé organismy rozpoznat a zničit nebo zabránit jejich dalšímu šíření. Proti některým z nich je samozřejmě vhodné i očkování. Avšak ne všechna bakteriální onemocnění je nutné hned léčit antibiotiky. S některými si tělo poradí i bez nich.

Virové infekce, na které antibiotika nezabírají: chřipka, rýma, bronchitida, laryngitida, virová hepatitida, AIDS (nutná speciální antivirotika), spalničky, COVID-19, ebola, klíšťová encefalitida, mononukleóza, neštovice, rotavirová průjmová onemocnění.

Pro tyto nemoci je nutná především imunitní reakce těla. Tu lze podpořit očkováním, pokud existuje, nebo mohou v některých případech pomoci antivirotika. Úlevu mohou přinést také některé léky, které sice infekci neléčí, ale snižují její projevy, jako jsou bolesti, horečka, kašel apod.

 Dle TZ

www.antibiotickarezistence.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová