Onemocnění kloubů

Světový den artritidy – 8. října


Kategorie: Aktuality Onemocnění kloubů 
07.říjen 2023

Každý rok přibude v Česku přibližně 3 000 nových pacientů s revmatoidní artritidou. Imunitní systém napadá jejich klouby, nevratně je poškozuje a způsobuje chronické bolesti a může vést až k trvalé invaliditě. Revma ale zdaleka není jenom kloubní postižení – pacientům s tímto zánětlivým autoimunitním onemocněním totiž hrozí vyšší riziko zlomenin kostí, infarktu myokardu, plicní embolie nebo infekcí. Pacientská organizace Revma Liga Česká republika na to upozorňuje akcí, kterou pořádá u příležitosti Světového dne artritidy v pražském Karlíně 8. října 2023 v 10. hodin. Účastní se lékaři a další specialisté, a příchozí tak mohou své případné zdravotní potíže konzultovat přímo s nimi. Chybět nebude ani doplňkový program, výstava fotografií nebo zeď přání.

„Akce tohoto typu pořádáme již mnoho let. Pacienti na nich mají možnost konzultovat své problémy s odborníky, na které jinak často musí čekat i dlouhé měsíce. Letošní osvětový den s mottem Včasná péče – silnější obrana je výjimečný tím, že na něm návštěvníkům budou k dispozici revmatologové i ostatní specialisté – plicní lékař, dermatolog, osteolog, fyzioterapeut a ergoterapeut,“ říká koordinátor projektů pacientské organizace Revma Liga ČR.  Pacienti a veřejnost bude informována o tom, že revmatoidní artritidu často doprovází více nemocí, například osteoporóza a psoriatická artritida.

Revma, jak se nemoc nesprávně lidově označuje, je zpočátku spojeno především s otoky menších kloubů a bolestmi v ranních hodinách. „Začátek nemoci je většinou pozvolný – pacientům oteče pár, většinou malých, kloubů, ty jsou bolestivé, ztuhlé a postupně se přidávají další potíže. Postiženy mohou být také lokty, ramena, kyčle nebo kolena,“ popisuje odborník z Revmatologického ústavu v Praze. Jak ale zdůrazňuje, u pacientů s tímto onemocněním je třeba pátrat i po jiných orgánových problémech.

Přibližně u 10 % nemocných může docházet k vazivovým změnám na plicích, tzv. plicní fibróze, což se může projevit kašlem nebo dušností. Oproti zdravým lidem mají pacienti i dvakrát vyšší riziko kardiovaskulárních nemocí, a ohrožuje je tak infarkt myokardu, mozková příhoda, trombóza či plicní embolie. S nemocnými zkonzultuje odborník jejich potíže a v případě potřeby je nasměruje k dalším specialistům. Některá vyšetření mohou návštěvníci podstoupit přímo na místě – například spirometrii - změření kapacity plic.

S revmatoidní artritidou bývá často spojená i osteoporóza – řídnutí kostí. Projevuje se zlomeninami i po drobných úrazech, někdy dokonce bez úrazu. Tato nemoc je bezpříznaková, a tak na ni pacienty dopředu nic neupozorňuje. Osteoporóza bolí až při zlomenině. Jedním z jejích významných rizikových faktorů je probíhající zánětlivé revmatické onemocnění – u lidí s revmatoidní artritidou je tedy potřeba zavčas vyšetřit, zda tuto nemoc také nemají,“ upozorňuje osteolog a revmatolog z osteocentra Affidea Praha. Zvýšené riziko jejího vzniku navíc mají ti, kteří se dlouhodobě léčí kortikoidy, což je u pacientů s revmatoidní artritidou relativně časté. Nemocní budou upozornění na tyto komplikace právě na osvětovém dni v Praze. Pro návštěvníky je připraven i speciální dotazník, pomocí kterého se u nich vyčíslí riziko zlomenin v následujících 10 letech.

Zánětlivé onemocnění kloubů může souviset také s lupénkou neboli psoriázou. Každý čtvrtý pacient s lupénkou má postižené i klouby. Psoriáza se může projevovat různě – lupy ve vlasech, začervenáním a šupinkami na loktech a kolenou nebo hrubou kůží na dlaních, ale také zánětlivým postižením kůže celého těla i některých vnitřních orgánů. Její léčbou lze v některých případech artritidě účinně předcházet. Pokud se nasadí u pacientů s těžší formou lupénky systémová léčba a následně biologická nebo jiná cílená léčba, zablokují se tak zároveň i mírné formy artritidy. U nemocných nedojde k takovému postižení kloubů, které by u nich mohlo vyvolat trvalé škody na pohybovém aparátu.

Akce pořádaná Revma Ligou ČR zahrne i doprovodný program a přednášky. Kromě toho si návštěvníci budou moci vyrobit náramky na památku. Připravuje se pro ně také výstava fotografií pacientských skupin Skleroderma a Myozitida nebo zeď přání, na kterou budou moci napsat své vzkazy lékařům nebo organizaci Revma Liga.

Akce pod záštitou první dámy České republiky Evy Pavlové a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, je zdarma a konat se bude 8. října od 10 do 14 hodin v pražském Karlíně.   Dle TZ

www.denartritidy.cz

www.revmaliga.cz

www.mavepr.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová