Medicína

Psychosociální pomoc onkologicky nemocným


Kategorie: Aktuality Rakovina 
02.říjen 2023

Společnost Amelie se již od roku 2006 věnuje psychosociální pomoci onkologicky nemocným a jejich blízkým. Vizí je, aby rakovina byla vnímána „jen“ jako součást života, pomáhá žít život dál. Způsoby pomoci jsou rozličné, někdy překvapující, ale vždy splňující účel. Přebytečné vánoční ozdoby a dekorace najdou smysl v Liberci – pošlete je dál.

Od 2. října do 30. listopadu 2023 bude probíhat již 5. ročník sbírky vánočních ozdob a dekorací na podporu onkologicky nemocných a jejich blízkých na Liberecku. Zapojit se může každý, kdo daruje či nakoupí ozdoby. Získané finance zajistí bezplatné služby odborníků v Centru Amelie Liberec těm, kdo je potřebují a vyhledávají.

„Sbírka již několik let pomáhá financovat služby nemocným i jejich blízkým, kteří přicházejí do Amelie, protože jim do života vstoupila rakovina. Přicházejí na individuální konzultace s psychologem nebo sociálním pracovníkem, hledají informace, kontakty, ale i další lidi, se kterými mohou sdílet své radosti i strasti,“ říká sociální pracovnice Centra v Liberci. „Nemoc jim vše mění, nemohou pracovat, řeší léčbu a péči, často by na služby ani neměli, proto je bezplatnost služeb Amelie důležitá.“

Zaslat nebo donést ozdoby a dekorace je možné na několik míst, která se budou dále rozšiřovat. Od počátku říjnového týdne lze ozdoby zanechat na sběrných místech:

 Centrum Amelie Liberec – KN Liberec, Husova 357/10 (budova U, 1. patro), Liberec

 Krajská vědecká knihovna v Liberci – Rumjancevova 1362/1, Liberec

 Informační Centrum Chrastava – Náměstí 1. máje, 463 31 Chrastava

Následný prodej vánočních ozdob a dekorací se uskuteční od 8. do 14. prosince v OC FORUM u stánku Amelie. Lidé tak mohou pořídit nové dekorace a ozdoby za rozumnou cenu, udělat jiným radost, ale také pomoci lidem, kteří se ocitli pro nemoc v těžké životní situaci.

„Finance na provoz i personál Centra se zajišťují z nejrůznějších zdrojů a udržet služby nejen v Liberci je vysokou prioritou, obzvláště když se plánuje snižování veřejných zdrojů, o jehož podobě dopředu nic nevíme,“ doplňuje informaci ke sbírce ředitelka společnosti. Sbírka ozdob v Liberci je důležitá, snižuje riziko nutných omezení služeb.  Dle TZ

liberec@amelie-zs.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová