Nemoci a jejich příznaky

15 let miniinvazivní metody náhrady srdeční chlopně (TAVI)


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Aktuality 
29.září 2023

Katetrizační náhrada aortální chlopně (metodou TAVI) letos slaví 15 let od první operace v ČR. Zákrok je bezpečný, šetrný, vhodný i pro lidi, kteří nemohou podstoupit celkovou anestezii, a umožňuje, aby pacient po pár dnech v nemocnici odešel domů a vrátil se v podstatě okamžitě do běžného života. Přestože u nás ročně probíhá kolem 1700 zákroků ve 14 centrech po celé republice a výdaje s ním spjaté plně hradí zdravotní pojišťovny, mnoho pacientů o této možnosti často vůbec neví. Světový den srdce si klade za cíl informovat o metodě TAVI jak potenciální pacienty, tak jejich potomky či vnoučata, kteří mohou nemocnému příbuznému poradit, ale i lékaře, kardiology a další pracovníky ve zdravotnictví, protože právě ti mohou již v začátcích informovat a nasměrovat vhodné kandidáty cestou katetrizační implantace.  

Aortální stenóza je vadou, při které se aortální chlopeň zúží natolik, že jí nemůže volně proudit krev. Srdce tak musí pracovat mnohem rychleji a přetěžuje se. Onemocnění se projevuje dušností, bolestí na hrudi, velkou únavou, při velké námaze může dojít až ke ztrátě vědomí. Aortální stenóza obvykle postihuje pacienty nad 70 let, u lidí starších 75 let se vyskytuje až u 5 % z nich. Až polovina pacientů s aortální stenózou a srdečním selháním má přežívání kratší než dva roky. Problémy je proto potřeba řešit bez odkladu. Při včasném zachycení zákrok prodlouží pacientům život o mnoho let a zkvalitní ho,“ vysvětluje vedoucí lékař intervenční kardiologie Kardiocentra Nemocnice na Homolce. 

Pacientům často v řešení zdravotních problémů brání strach z velké srdeční operace. Při chirurgickém zákroku na otevřeném hrudníku je původní chlopeň vyjmuta z těla a nahrazena chlopní novou (jedná se tedy o výměnu). Operace probíhá v celkové anestezii, vyžaduje hospitalizaci a několikaměsíční rekonvalescencí. Zákrok navíc není vhodný pro každého. U starších pacientů představuje velký zásah, nad 60 let však jsou pacienti hlavní skupinou nemocných, u kterých se náhrada aortální chlopně provádí.  

Implantace chlopně metodou TAVI je naopak oproti velké operaci velmi šetrná. Obvykle se provádí v lokální anestezii, nemocný tedy nemusí podstupovat celkovou anestezii. Do těla pacienta se vstupuje tříslem, stačí k tomu jen malý vpich. Pomocí katetru se nová chlopeň zavede skrze tepnu na své místo, kde ihned převezme funkci původní chlopně. Nejedná se tedy o výměnu, ale o „náhradu“. Pacientům se obvykle uleví bezprostředně po zákroku, lépe se jim dýchá a mají více energie. Pokud je vše v pořádku, mohou po několika dnech domů, vrací se k běžným činnostem.

Obvykle se jedná o muže či ženu nad 70 let, které trápí aortální stenóza. Ta se častěji vyskytuje u žen než u mužů. Poškození chlopně ale může trápit i mladší ročníky, například po radiologické léčbě a podobně. Metoda TAVI je vhodná i pro ty pacienty, kteří v minulosti chirurgickou operaci aortální chlopně podstoupili, ale nová chlopeň zdegenerovala, nebo pro ty, kteří z nějakého důvodu nemohou podstoupit celkovou anestezii. Překážkou není ani vyšší věk – pokud je pacient celkově v dobré kondici a život mu ztěžuje právě aortální stenóza. Podle posledních statistických údajů bylo v ČR u pacientů starších 75 let provedeno více výkonů TAVI než kardiochirurgických náhrad aortální chlopně.

Je doloženo, že metoda TAVI není v konečném důsledku finančně nákladnější než chirurgický zákrok. Ačkoliv samotný zákrok stojí více peněz, při porovnání celkových nákladů, včetně těch, které jsou vynaložené na rekonvalescenci, rehabilitaci a následnou péči o pacienta, je metoda TAVI srovnatelná s velkou chirurgickou operací. Pacient za zákrok v žádném případě neplatí, náklady plně hradí zdravotní pojišťovny. 

Zákrok metodou TAVI je možné absolvovat ve 14 komplexních kardiovaskulárních centrech, které jsou v České republice rovnoměrně geograficky distribuovány. Veškeré dostupné informace mohou pacienti i zájemci o metodu nalézt na webových stránkách www.tavi.cz.  

BOXÍK („Cesta pacienta“) je na videu https://tavi.cz/#cesta-pacienta

Dle TZ

www.bisonrose.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová