Nemoci a jejich příznaky

Nedostačující léčba pacientů s lupénkou (studie)


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
03.říjen 2023

Péče o nemocné s lupénkou je stále nedostačující, a to i navzdory vysoce účinným a bezpečným preparátům, které jsou pro léčbu tohoto chronického onemocnění k dispozici. Lidé s psoriázou se k adekvátní terapii dostávají s mnohaletým zpožděním, nejsou dostatečně aktivně zapojeni do léčebného procesu a léčba často nezohledňuje jejich individuální potřeby. Takové jsou některé ze závěrů celoevropské iniciativy Epicensus, která se zaměřila na celkové pojetí psoriázy. Jejím cílem bylo nejen zmapovat péči o pacienty s psoriázou, ale také podnítit ke zvýšení její úrovně prostřednictvím jasně stanovených kroků.

Jedním z velkých témat péče o osoby s psoriázou je včasný přístup k efektivní léčbě, zejména pak k biologickým preparátům zastavujícím patologické zánětlivé procesy v organismu, které vedou k projevům lupénky. „Zahájení léčby vysoce účinnými inovativními lěčivy v rané fázi onemocnění průkazně zlepšuje kvalitu života psoriatiků a má také velký ekonomický přínos v podobě snížených nákladů na zdravotní péči,“ uvedl v odborném časopise Česko-slovenská dermatologie k závěrům iniciativy Epicensus přednosta Dermatologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V souvislosti s možným výskytem přidružených onemocnění, jako je metabolický syndrom nebo Crohnova choroba, iniciativa rovněž zdůrazňuje potřebu multidisciplinárního přístupu k léčbě psoriázy. Mimo dermatologa a revmatologa, měli by být zapojení také internisté, gastroenterologové, v případě pacientek v reprodukčním věku také gynekologové.

Bolestivé a nápadné kožní léze, které okolí často mylně považuje za infekční, jsou pro osoby s lupénkou často zdrojem stresu nebo úzkosti. Pacientům, kteří se vlivem psoriázy potýkají s psychickými obtížemi, by proto měla být v rámci komplexní léčby zároveň dostupná také psychologická podpora.

Velkým přínosem by pro pacienty bylo také aktivnější zapojení do léčebného procesu: „Je důležité, aby se lidé s psoriázou neostýchali se svým lékařem otevřeně mluvit o svých potřebách a očekáváních spojených s léčbou,“ podotýká prezident pacientské organizace SPAE. Právě SPAE, která sdružuje nemocné s lupénkou a atopickou dermatitidou, na téma aktivního přístupu k léčbě lupénky nedávno uspořádala specializovaný webinář. Spoluúčast na volbě terapeutického postupu by samozřejmě měla jít ruku v ruce s dodržováním nastaveného léčebného režimu.

Hlavním měřítkem úspěšnosti léčby by podle iniciativy měla být kvalita života osob s lupénkou. Její zvýšení představuje nejen přínos pro pacienta. Pozitivně se odráží také v jeho vztazích s blízkými, v jeho pracovním a společenském životě, a představuje také úspory v oblasti čerpání zdravotní péče. Iniciativa proto bude apelovat na instituce i zdravotnickou obec na celoevropské i národní úrovni, aby podnikly konkrétní změny vedoucí ke zlepšení péče o nemocné s psoriázou.

Epicensus je celoevropská konsenzuální iniciativa, jejímž cílem je zvýšit standard péče o osoby s psoriázou. Lupénka neboli psoriáza je chronické autoimunitní zánětlivé onemocnění s částečně dědičným základem. V České republice žije s psoriázou přibližně 250-300 tisíc osob. Nemoc nelze vyléčit, prostřednictvím vysoce účinných preparátů je možné tlumit její projevy. Nejúčinnější způsob léčby ložiskové psoriázy, která je nejrozšířenější formou lupénky, i prevenci přidružených onemocnění, představují v současnosti biologické přípravky.  Více na: www.lupenkapodkontrolou.cz. Dle TZ

www.ucb.com

www.ewing.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová