Cukrovka

Srdce je více ohroženo při cukrovce 2. typu


Kategorie: Cukrovka Aktuality 
29.září 2023

Světový den srdce připomíná, že zdraví srdce je v našich rukou.  Postižení neuvěřitelně odolného orgánu a cév je celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Ohroženi zvláště jsou lidé s diabetem 2. typu, u nichž je riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění až trojnásobně vyšší.

Kardiovaskulární onemocnění jsou celosvětově nejčastějším zabijákem a je příčinou více než 20,5 milionu úmrtí ročně. Až v 80 % lze těmto onemocněním předcházet vyloučením běžných rizikových faktorů, jako je kouření, nezdravá strava, vysoký krevní tlak. Příčinou je i diabetes, jehož výskyt závratně narůstá. V roce 2019 žilo na celém světě odhadem 463 milionů lidí s diabetem, při současném trendu se očekává, že do roku 2045 vzroste počet až na 629 milionů.  Z tohoto počtu 90 % – trpí cukrovkou 2. typu, v ČR je to více než 900 tisíc pacientů.

Na trojnásobně vyšší pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění a mozkové mrtvice u diabetiků 2. typu upozorňuje kardiolog prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. z VFN a III. interní kliniky 1. LF UK. Významným faktorem je vysoká hladina cukru v krvi, která poškozuje cévní stěnu. Poškození zvyšuje rychlost procesu aterosklerózy vedoucí k zúžení cév a následně ke snížení průtoku krve. Přistupuje vysoký krevní tlak, zvýšení hladin krevních tuků, snížení funkce ledvin. Proto mají lidé s diabetem zásadně zvýšené riziko vzniku infarktu myokardu nebo mrtvice. U dospělých ve věku 60 let zkracuje výskyt cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění průměrnou délku života až o 12 let. Špatnou zprávou je, že i když je hladina glukózy v krvi dobře regulována, riziko problémů souvisejících se srdcem je stále zvýšené.

Léčba diabetu 2. typu zahrnuje několik důležitých aspektů. Klíčová je změna životního stylu, včetně zahrnutí zdravé stravy a pravidelného pohybu. Důležité je užívání léků, které pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi.  Součásti léčby mohou být léky na bázi hormonu nazývaného „glukagonu podobný peptid“, tzv. GLP-1, který se přirozeně vyskytuje v těle a hraje klíčovou roli při regulaci hladiny cukru v krvi.

„Při konzumaci potravy tělo produkuje GLP-1, který na jedné straně způsobuje uvolňování inzulinu pomáhajícího snižovat hladinu cukru v krvi, a na druhé straně potlačuje chuť k jídlu,“ vysvětluje prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., vedoucí lékař Diabetologického centra VFN a předseda České diabetologické společnosti. Léky na bázi GLP-1 tedy nejen pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, ale také podporují činnost slinivky a jater a ovlivňováním chuti k jídlu pomáhají udržovat zdravou tělesnou hmotnost.

Odhaduje se však, že až polovina diabetiků vůbec netuší, že cukrovka tak významně ohrožuje jejich srdce. Pokud pacient o tomto riziku neví, nemá důvod se jím zabývat a přijímat preventivní opatření. Pacienti s cukrovkou by proto měli svůj zdravotní stav a rizika srdečních onemocnění pečlivě konzultovat se svým lékařem. Ten je vyhodnotí a může navrhnout další kroky – ať už úpravu režimových opatření nebo nasazení účinných léků, které dnes již jsou k dispozici a rizika významně snižují.

Proto je důležité, aby lidé s diabetem 2. typu o tomto riziku věděli a svůj stav pravidelně konzultovali s ošetřujícím lékařem. Množství užitečných informací o léčbě diabetu 2. typu i o možnostech snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění lze nalézt také na webových stránkách www.cukrovkacodal.cz.

Dle TZ

www.insighters.cz

www.novonordisk.com

Autor: MUDr. Olga Wildová