Terapie a prevence chřipky

V EU je proti chřipce očkována polovina seniorů


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky Doporučené očkování 
28.září 2023

Chřipkou v Česku každoročně onemocní statisíce lidí. Závažnost průběhu onemocnění je velmi individuální, může být ale provázeno různými komplikacemi a v nejhorších případech končit dokonce úmrtím. I přesto se Česko stále potýká s velmi nízkou očkovaností populace proti této infekční chorobě, a to i mezi seniory nad 65 let, kteří mají vakcínu plně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Zatímco v zemích EU bylo podle da tEurostatu v roce 2021 v této věkové skupině proočkována víc než polovina populace (50,8 %), v Česku to bylo 25 %.

Dle České vakcinologické společnosti ČLS JEP je každoročně viry chřipky infikováno 5-15 % obyvatel, s tím že největší výskyt bývá mezi dětmi: Každoročně se nakazí až 20 % dětí, které se významně uplatňují v přenosu chřipkových virů v populaci, protože mohou vylučovat virus déle než dospělí. V České republice každoročně umírají v důsledku chřipky stovky až více než tisíc lidí, nejčastěji ve vyšších věkových skupinách. Ideální období pro očkování je říjen až prosinec. Očkování proti chřipce je třeba opakovat každoročně, a to vakcínou připravenou na aktuální sezónu dle očekávaných kmenů chřipky. Organismus je chráněn zhruba 14 dní po aplikaci vakcíny.

Očkování proti chřipce je nepovinné, ale prioritně by jej měli podstoupit všichni pojištěnci nad 65 let, kteří jej mají plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, stejně jako pacienti s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, nebo diabetem. Ke skupinám, které mají nárok na hrazené očkování, patří také klienti domovů pro seniory či LDN, zdravotničtí pracovníci apod.

VZP v oblasti očkování proti chřipce zaznamenala v posledních letech rostoucí trend, přesto i její data potvrzují statistiku Eurostatu. Nárok na hrazené očkování uplatňuje necelých 400 tisíc klientů, jen mezi seniory nad 65 let má přitom VZP téměř 1,4 mil. lidí.  Počet pojištěnců, kteří využívají tento zákonný nárok na hrazené očkování proti chřipce, alespoň rok od roku mírně přibývá. Před deseti lety (2012) hradila VZP očkování zhruba 270 000 svých klientů, vloni jich bylo 390 000. VZP v rámci svých preventivních programů nabízí všem klientům, kteří nemají očkování proti chřipce hrazené z veřejného zdravotního pojištění, příspěvek - dětem do 18 let ve výši 300 Kč, dospělým 200 Kč. Vloni jej čerpalo zhruba 20 tisíc klientů.

Další doporučená podzimní očkování před nadcházející sezónou jsou vakcíny proti RSV a COVID-19. V průběhu podzimních, resp. zimních měsíců mívají zvýšený až epidemický výskyt také infekce způsobené RS viry, které způsobují infekce dýchacích cest a záněty průdušek. Nejčastěji se jimi nakazí malé děti, nejtěžší průběh onemocnění ale mívají naopak senioři. Očkování není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, VZP ale svým klientům starším 60 let přispívá na tuto vakcínu 2 000 Kč. Podrobnosti o příspěvcích na očkování na webu VZP.

Očkování proti COVID-19 je doporučeno zejména lidem starším 60 let, bez ohledu na věk osobám se závažným chronickým onemocněním, těhotným ženám, zdravotnickým pracovníkům, pracovníkům a klientům zařízení sociální péče atd.  Očkovat se proti onemocnění COVID-19 je možné celoročně, z důvodu četných respiračních onemocnění právě na přelomu podzimu a zimy je vhodné toto očkování absolvovat na začátku podzimu.

Z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazeny pouze diagnostické testy u symptomatických pacientů, u kterých lékař zhodnotí zdravotní stav a vystaví žádanku.  Test provedený na vlastní žádost, tedy bez žádanky od lékaře, není hrazen z veřejného zdravotního pojištění a pacient si ho musí uhradit sám.

Dle TZ

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová