Terapie a prevence chřipky

Potíže po COVID-19 a další témata řešená pneumology


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky Nemoci a jejich příznaky 
28.září 2023

Potíže s dušností, extrémní únava, poruchy spánku nebo bolesti hlavy či kloubů, potíže, s nimiž se potýkají pacienti, kteří prodělali těžkou formu COVIDu‑19. Na počátku koronavirové pandemie lékaři jen těžko odhadovali, kolik nemocných bude postcovidovým projevům čelit. Z nejnovější studie Fakultní nemocnice v Hradci Králové vyplývá, že se obtíže týkají 7 % pacientů, kteří přežili těžký COVID-19. Je to však méně, než experti původně čekali. Odborníci se tématu (i dalším) věnovali na 23. kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti ve dnech 21.– 23. září 2023 v Brně.

Rovněž byly obavy u těch, kteří byli s akutním covidem hospitalizovaní v nemocnici a dostali umělou plicní ventilaci nebo kyslík. Lékaři se zpočátku obávali vzniku plicních fibróz. Ale i u pacientů, kteří měli těžký průběh, se většinou velká část nálezu postupně vstřebala a plicní funkce se u nich vrátily k normě. Prognózy týkající se postcovidových problémů jsou proto teď už optimističtější.

Pneumologové se zde mimo jiné seznámili s výsledky studie, která od března 2020 do června loňského roku probíhala ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Z 3 880 oslovených navštívilo ambulanci 267 osob – tedy méně než 10 % z těch, kteří akutní covid přežili. Více než polovina nemocných kontaktovala hradecké centrum kvůli respiračním problémům, které často doprovázela i velká únava. Pětinu pacientů trápily těžké poruchy spánku či bolesti hlavy a mezi časté obtíže patřily také změny na kůži, ztráta čichu a chuti nebo postižení srdce.

V případě závažných dýchacích problémů přicházeli nemocní sami. Pacienty často ale zasílali také praktičtí lékaři. Pacientům s respiračními problémy umí významně zkvalitnit a prodloužit život tzv. neinvazivní plicní ventilace (NIV) – léčba pomocí přístroje s dýchací maskou. Lidé tak nemusí do nemocnice, masku používají doma. Ventilačních center, které mohou tuto léčbu nemocným „naordinovat“, je ale v tuzemsku nedostatek a v řadě regionů úplně chybí. Dlouhé čekací doby, s nimiž se pacienti potýkají, aby se do center, a tedy i k přístrojům dostali, mohou vést v krajních případech až k předčasné smrti. Specialisté se tímto tématem rovněž zabývali na 23. kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti v Brně.

Vyšetření ve ventilačních centrech potřebují tisíce pacientů – ať už s apnoe, při níž dochází ve spánku k opakovaným zástavám dechu, s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), nebo hyperkapnií, kdy v krvi pacientů koluje příliš oxidu uhličitého. Na specializovaná centra se ale obrací také nemocní s amyotrofickou laterální sklerózou, kteří se kvůli ztrátě nervových buněk postupně přestávají hýbat a mají problémy s dýcháním. Všem těmto skupinám pacientů dokáže zlepšit a prodloužit život neinvazivní plicní ventilace, kterou mohou dostat domů jen po vyšetření ve ventilačním centru a následné indikaci lékařem. Přístroj s dýchací maskou využívají nemocní především v době spánku, kdy jim pomáhá zajišťovat výměnu plynů a snižovat obsah oxidu uhličitého v krvi. Používat jej ale mohou také ve dne. Léčbu hradí pacientům zdravotní pojišťovna, musí ji však vždy doporučit pneumolog, který zhodnotí, jestli bude pro pacienta prospěšná.

Hyperkapnie je zrádná, protože má různé příznaky. Někteří lidé mohou mít spojivky podlité krví a trpí nadměrnou únavou, případně usínáním ve dne, nebo naopak neklidem. Řada nemocných naopak nemusí příznaky nadbytku oxidu uhličitého v krvi vůbec zpozorovat. Vliv na jejich organismus má přitom tato nemoc zásadn. Vyšetření na hyperkapnii se provádí také ve specializovaných ventilačních centrech. Pokud se u pacientů hyperkapnie potvrdí, mělo by se uvažovat o neinvazivní ventilační léčbě.

O tom, jak důležitou roli neinvazivní plicní ventilace u pacientů s dýchacími problémy hraje, se rovněž na kongresu hovořilo. Účastníci se seznámili s výsledky studie, z níž vyplývá, že u nemocných, kteří dostali NIV včas, dochází k téměř trojnásobnému snížení počtu hospitalizací a úmrtí. Výsledky studie ukázaly, že neinvazivní plicní ventilace je metoda, která má velmi účinný preventivní potenciál. O to větší je škoda, že není využívaná tak, jak by měla. V některých regionech bohužel v současné době není tato léčba pacientům vůbec dostupná.

Popularita zahřívaného tabáku roste. Zatímco před čtyřmi lety užívala produkty na principu zahřívaného tabáku pouze 3,2 % populace, minulý rok už to bylo téměř 7 %. Noví uživatelé se často rekrutují z řad kuřáků klasických cigaret. Domnívají se, volí „zdravější variantu“. O tom však podle odborníků neexistují žádné důkazy. Nedávné studie dokonce došly k závěrům, že kouření zahřívaného tabáku v těhotenství zvyšuje riziko rozvoje alergií u dětí a může vést k nedostatečnému vzrůstu novorozenců. Dopady zahřívaného tabáku na zdraví bylo rovněž jedním z témat na 23. kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti.

Letos v říjnu končí v tuzemsku prodej zahřívaného tabáku s příchutěmi. Česká republika se tak připojila k dalším zemím, které od 23. října 2023 zavádí povinnou směrnici Evropské unie. Jedním z hlavních důvodů je stoupající popularita těchto produktů zejména u mladých lidí, kteří je často nepovažují za zdraví škodlivé. Aerosol zahřívaného tabáku má však podle odborníků velmi podobné složení toxických látek jako cigaretový kouř. Obsahuje prokazatelně karcinogenní látky. Výrobci uvádějí, že množství toxických látek v aerosolu zahřívaného tabáku je menší než v cigaretovém kouři. Jednotlivé studie se však nemohou shodnout o kolik. S nižším množstvím toxických látek se automaticky nesnižuje riziko rozvoje karcinomu plic či jiných onemocnění. Aerosol navíc obsahuje látky, které se v cigaretovém kouři nevyskytují a jejichž biologický efekt se zatím nezná.

Přístroje se zahřívaným tabákem lze v České republice zakoupit od roku 2017. Vůbec poprvé se objevily v roce 2014 v Itálii a Japonsku, kde jejich obliba rychle vzrostla. Neškodné není ani pasivní kouření zahřívaného tabáku. Celkem 37 % lidí, kteří se účastnili výzkumu sledujícího vliv kouře ze zahřívaného tabáku na zdraví, se po vystavení tomuto kouři cítilo malátně, trápilo je podráždění očí nebo bolest v krku.

Silní kuřáci, kterým je doporučeno s kouřením přestat, přecházejí na zahřívaný tabák. Tento způsob k odvykání nevede. Tabák podávaný v jakékoliv formě je zdraví škodlivý. Žádná studie doposud neprokázala, že by zahřívaný tabák kuřákům cigaret skutečně pomáhal s kouřením skončit. Naopak, velká skupina lidí kombinuje kouření cigaret a zahřívaného tabáku. Odborníci se shodují, že riziko rozvoje rakoviny plic, chronické obstrukční plicní nemoci, plicní fibrózy nebo nemocí kardiovaskulárního systému je u konzumentů zahřívaného tabáku vyšší než u nekuřáků.

Ještě před sto lety byl karcinom plic vzácným onemocněním. Za obrovský nárůst nádorů plic může průmyslová výroba cigaret, a tudíž exponenciální nárůst počtu kuřáků tabákových výrobků, u kterých na začátku nikdo netušil, jaké dopady na zdraví mohou mít. Dnes považuje řada lidí nikotinové sáčky, vapování nebo zahřívaný tabák za běžnou součást života a bezpečnou variantu užívání nikotinu. Budoucí dopady pandemie užívání těchto alternativ klasických cigaret však zatím nelze předpovědět, krom známých rizik spojených s užíváním hořícího tabáku se zde totiž mohou projevit i možné dlouhodobé a kumulativní toxické, kancerogenní či zánětlivé efekty přísad a příchutí, které tyto výrobky obsahují.  

Evropská respirační společnost už v minulosti upozornila, že riziko užívání zahřívaného tabáku je větší, než udávají tabákové společnosti. Také Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že v současné době neexistují důkazy o tom, že zahřívaný tabák je méně rizikový než klasické cigarety.

Dle TZ

www.mavepr.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová