Demence

Prevence a předcházení nemoci u demence je zásadní


Kategorie: Aktuality Demence 
21.září 2023

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby každoročně připadá na 21. září. V důsledku stárnutí populace se počet osob postižených touto chorobou stále zvyšuje, Vojenská zdravotní pojišťovna proto upozorňuje na důležitost prevence i včasné diagnostiky. Alzheimerovu nemoc poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer v roce 1907. V té době se považovala za vzácnou. Nyní se nějaká forma demence vyskytuje u více než sedmi miliónů obyvatel Evropy.

Jelikož příčiny Alzheimerovy choroby nejsou zcela objasněny a stále je nevyléčitelná, prevence a předcházení nemoci hraje zásadní roli. Určení správné diagnózy je důležitou podmínkou pro zahájení včasné a správné léčby. Vhodnou terapií je možné zbrzdit postup nemoci a zlepšit kvalitu života. Příznaky Alzheimerovy choroby by se neměly podceňovat.

Tato forma demence postihuje spíše osoby starší 70 let, může ale propuknout i u čtyřicátníků. Přestože přesně nevíme, proč k tomuto procesu dochází, známe už celou řadu rizikových faktorů, které mají na Alzheimerovu nemoc vliv. Na jedné straně se jedná o ty, které nelze ovlivnit – konkrétně věk a genetika. Na druhou stranu však může každý člověk aktivně snižovat riziko choroby vhodným životním stylem, do kterého spadá zdravá strava, dostatek spánku a pravidelný pohyb. Kromě fyzické aktivity se doporučují i duševní cvičení, například trénování paměti.

Pro seniory starší 60 let nabízí Vojenská zdravotní pojišťovna na kognitivní pomůcky doporučené Českou alzheimerovskou společností příspěvek 300 Kč. Pokud se u pacienta Alzheimerova choroba prokáže, jsou k dispozici léky zmírňující její příznaky, které mohou dotyčnému pomoci prodloužit aktivní část jeho života. Tyto léky jsou na lékařský předpis a jsou plně nebo částečně hrazeny zdravotním pojištěním.  Více na www.vozp.cz

Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová