Rakovina

Vyšetření PSA ušetří mužům čas i nervy


Kategorie: Aktuality Rakovina 
25.září 2023

Jde o mimořádnou výzvu pro muže věkové skupiny 40+. S okamžitou platností mohou pojištěnci Zdravotní pojišťovny OZP využít nový preventivní program ze skupiny STOP programů – samostatné vyšetření PSA.

Vyšetření PSA (prostatický specifický antigen) jde o zjednodušenou alternativu komplexního programu „STOP rakovině prostaty“ plně hrazenou z fondu prevence. Je určené pro muže od 40 let a jeho smyslem je včasné podchycení hrozících závažných onemocnění souvisejících s prostatou. Z pohledu pojištěnce jde o běžný odběr krve, ze které laboratoř zjistí hladinu prostatického specifického antigenu. (Vyšetření je jinak součástí komplexního preventivního vyšetření v programu STOP rakovině prostaty.)

Hodnota PSA patří mezi nádorové ukazatele, tzv. onkologické markery. Jedná se o bílkovinu, kterou prostata přirozeně vytváří, vylučuje do spermatu a v malém množství i do krve. Hladina PSA je u zdravého muže velmi nízká, v případě nějakého onemocnění prostaty množství tohoto antigenu v krvi stoupá.  Na pilotním projektu vyšetření PSA spolupracuje Zdravotní pojišťovna OZP s laboratořemi SYNLAB. Do 31. prosince 2023 je program otevřený pro maximálně 500 pojištěnců OZP a je plně hrazený zdravotní pojišťovnou.

Pro muže je samostatné vyšetření PSA psychicky i časově výrazně méně náročné, než komplexní vyšetření u lékaře. Do odběrového místa SYNLAB se mohou zájemci dostavit rovnou bez objednání a bez žádanky. Výsledek vyšetření s doporučením dalšího postupu obdrží do dvou pracovních dnů od laboratoře zabezpečeným e-mailem. Pokud je jejich výsledek v pořádku, do ambulance za lékařem vůbec nemusí.  Zdravotnická zařízení budou moci věnovat čas pouze pacientům, u kterých již existuje předpoklad k možnému onemocnění a potřebují komplexní preventivní vyšetření prostaty. Finanční prostředky vynakládané na zbytné součásti komplexního vyšetření zdravých pacientů mohou zároveň použít účelněji.

 

 Dle TZ

www.ozp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová