Nemoci a jejich příznaky

Zdravotní ústav v Ostravě se sportovními kluby proti HIV


Kategorie: Aktuality Nemoc a zdraví Nemoci a jejich příznaky 
20.září 2023

Ačkoliv Česko patří ve světě i Evropě k zemím s nižším výskytem infekce HIV/AIDS, prevence a včasná léčba jsou stále velice důležité. Potvrzují to narůstající případy HIV pozitivních, kterých je v republice dle statistik Státního zdravotního ústavu více než pět tisíc, v Moravskoslezském kraji pak bylo zaznamenáno již 294 pozitivních případů. Varující je, že strach z nemoci AIDS opadl a lidé se před ní přestávají chránit. I proto Zdravotní ústav zahájil ampaň, do níž se zapojily přední sportovní kluby kraje - HC Vítkovice Ridera, FC Baník Ostrava a HCB Karviná. V rámci jejich domácích zápasů se zájemci nejen z řad sportovních fanoušků budou moci bezplatně podrobit preventivnímu testování.

Infekce virem HIV vede k postupnému oslabování imunitního systému až k propuknutí onemocnění AIDS, charakterizovaného vznikem řady komplikujících stavů, mj. zápalů plic nebo meningitid. Stále neexistuje léčba, která by umožnila tuto infekci vyléčit. Virus HIV se nejčastěji přenáší krví, nechráněným pohlavním stykem, může se přenést z matky na dítě během těhotenství nebo porodu. Rizikové je také sdílení jehel zranitelnou skupinou injekčních uživatelů drog. Současná lékařská věda umí zajistit lidem s infekcí HIV plnohodnotný život, avšak jen za předpokladu, že dodržují stanovenou léčbu antiretrovirotiky. U pravidelně a správně léčených pacientů se významně snižuje riziko přenosu viru jak na partnery, tak i z matky na dítě. Včasný záchyt infekce dává větší naději pro úspěch následné léčby. Proto se v případě rizikového chování doporučuje nechat se otestovat. Svůj stav si může každý ověřit anonymně a bezplatně testováním, které je dnes přístupné široké veřejnosti.

Zdarma a anonymně se bude možné otestovat na speciálně označených místech během zápasů HC Vítkovice Ridera 22. září 2923 mezi 16:30-20:30, Baníku Ostrava 23. září v čase 14:00-18:00 a HCB Karviná 30. září od 17:00 do 21:00 hodin.

Lidé by se měli testovat po každém rizikovém chování, optimálně po uplynutí tří měsíců, minimálně však po 14 dnech. Díky moderní terapii je u léčených pacientů s HIV infekcí očekáváné přežití srovnatelné s průměrnou délkou života české populace, ale je nutné zahájit léčbu co nejdříve.

Zbavte se proto pochybností a otestujte se během uvedených zápasů nebo v HIV poradnách Zdravotního ústavu. Je to jednoduché, test na HIV se provádí anonymně, rychle a zdarma. Více informací o testování v kamenných poradnách najdete na www.poradnaHIV.cz.

Dle TZ

www.zuova.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová