Kožní nemoci

Světový den atopického ekzému 14. září.


Kategorie: Aktuality Kožní nemoci 
14.září 2023

Atopická dermatitida se dle odborníků v populaci vyskytuje minimálně u dvou procent obyvatel, mezi dětmi dokonce kolem pěti procent. Celkové číslo ale bude velmi pravděpodobně vyšší, uváděné údaje nezohledňují pacienty s velmi mírným průběhem této nemoci. Možnosti léčby atopického ekzému jsou široké a odvíjí se od závažnosti onemocnění. Počínaje využití dermatologických léků, krémů a kožních přípravků, fototerapie a konvenční terapie za použití například cyklosporinu, až po biologickou léčbu v případech, kdy ta předcházející nestačí. Za vrchol v současné terapii atopické dermatitidy se považuje léčba tzv. JAK inhibitory. Tématu se VZP věnuje v souvislosti se Světovým dnem.

 

Atopická dermatitida je život velmi znepříjemňující onemocnění. Je proto dobře, že roce 2022 mohla VZP poskytnout velmi efektivní biologickou terapii téměř 500 pacientům s nejtěžšími formami této choroby za rekordních 94,3 milionů korun. To je téměř o třetinu víc než v roce předchozím, a také víc než desetinásobek oproti roku 2019 (8,3 mil Kč.), kdy biologickou léčbu u této diagnózy pojišťovna začala hradit.

V současné době jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny čtyři přípravky k biologické léčbě těžké atopické dermatitidy pro děti i dospělé. VZP začala biologickou léčbu atopiků hradit v roce 2019 jediným léčivým přípravkem, který byl nejprve určen dospělým, poté i dětem. V roce 2022 a 2023 VZP začala postupně hradit nové terapeutické intervence, tzv. JAK inhibitory.

VZP realizuje aktivní lékovou politiku, jejímž cílem je vyvážené zajištění a zlepšování dostupnosti moderní terapie, řízení nákladů zdravotního pojištění, uzavírání risk-sharingových smluv s dodavateli a vyhodnocování efektu léčiv pro pacienty. Podstatnou roli zde hraje také spolupráce s odbornými společnostmi. Díky tomu se VZP se daří zajistit indikovaným pacientům lepší přístup k nejmodernější a nejdražší terapii. Vloni zaplatila VZP za centrové přípravky rekordních 18 miliard korun, tj. o 70 % víc, než tomu bylo před 5 lety. Léčbu poskytovanou v specializovaných centrech vloni podstoupilo 66 278 pacientů.

Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová