První pomoc

Světový den první pomoci


Kategorie: Aktuality První pomoc 
09.září 2023

První pomoc podaná včas a správně bezesporu zachrání nejeden lidský život a stabilizuje zdravotní stav do příjezdu záchranné služby.  Světový den první pomoci každoročně připadá na druhou zářijovou sobotu. V tento den probíhají na veřejných místech různé akce, jejichž cílem je zvýšit povědomí o správném poskytování první pomoci. Vojenská zdravotní pojišťovna podtrhuje její důležitost v každodenním životě a apeluje na občany, aby se první pomoc nebáli poskytovat.

Co přesně znamená umět podat první pomoc? „Jedná se o soubor postupů a opatření, které může postiženému při úrazu či nemoci poskytnout i laik. Stabilizuje tím jeho zdravotní stav do té doby, než mu bude poskytnuto lékařské ošetření. Pokud jste absolutní laik, za poskytnutí první pomoci se považuje i bezodkladné přivolání zdravotní pomoci. Mnozí lidé se ovšem bojí, že udělají něco špatně, a proto raději nedělají nic. Pro zraněného je však vždy lepší alespoň laický zákrok než vůbec žádný,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.

Většina populace doufá, že se nikdy nedostane do situace, kdy by musela někoho zachraňovat. Neposkytnutí pomoci je ale trestný čin. Navíc pomoc lidí, kteří se jako první dostanou k postiženému, je často klíčová. Počáteční minuty mohou rozhodovat o tom, jestli osoba v bezvědomí přežije, nebo bude mít trvalé následky. První pomoc nemusí být žádná věda. Není třeba absolvovat desítky kurzů nebo být profesionálním zdravotníkem. Pokud zjistíte, že daný člověk potřebuje pomoc, vždy jako první zavolejte záchrannou službu na číslo 155. Operátor vás navede, co je třeba udělat. Nahlaste, kdo volá, popište místo nehody, kolik je na místě zraněných a jaká zranění to jsou. Nikdy neukončujte hovor. Pomocí může být rovněž aplikace Záchranka, která rovnou odesílá GPS souřadnice.

Důležité je zachovat chladnou hlavu, nepanikařit, lépe tak dokážete vyhodnotit nastalou situaci. V první řadě je potřeba dbát na bezpečnost svou i svého okolí. Ale rozhodně nebýt lhostejný. Nikdo  neví, kdy bud první pomoc potřebovat sám nebo blízcí. Nedostat se do situace, kdy bude nezbytné první pomoc použít, je samozřejmě ta nejlepší varianta. Je ale lepší ji umět poskytnout, než netušit, jak se zachovat. VoZP proto nabízí členům BeneFit Klubu slevy na kurzy první pomoci pro školy, firmy i jednotlivce. Více na www.vozp.cz/benefit-klub/prpom. Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová