Novinky ze zdravotnictví

3D tisk proniká do nových oblastí ve zdravotnictví


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
11.září 2023

Využití aditivních technologií ve zdravotnictví umožňuje efektivní výrobu v malých nákladech, a to včetně personalizovaných variant. Zdravotníci mohou spolupracovat s výzkumníky na celém světě a dosahovat tak velmi přesných výsledků. Aditivní technologie lze využít při plánování operací, v oblasti protetických a ortetických pomůcek, při vzdělávání i ve výzkumu či výrobě přístrojů. Společnost 3Dees Industries se aktivně podílí na vývoji a tisku zdravotnických pomůcek.

Nižší cena, rychlost a pružnost výroby, možnosti využití nejrůznějších materiálů či přesnost personalizovaných výrobků – to jsou některé z důvodů, proč se využití aditivních technologií rychle rozšiřuje do nejrůznějších oborů. Výjimkou není ani zdravotnictví, kde se uplatnění aditivních technologií v podobě 3D tisku stává v mnoha oblastech běžnou praxí. Pomocí těchto tiskáren lze vytvářet zdravotní pomůcky od forem na rovnátka a chirurgické rozvěrače přes kryty na protézy až po výrobu lidských tkání. Společnost spolupracuje na projektu výroby ochranných krytů na protézy s Art4Leg. V současnosti trvá celá výroba krytu po dobu cca dvou týdnů, což představuje velmi pružné řešení.  

Jednoduchý proces personalizované výroby umožňuje vyrábět kryty i bez osobní přítomnosti pacienta.  Stačí vyhledat nejbližší místo, kde provádí 3D skenování, a skeny včetně fotografií odborníkům poslat. Klienti si mohou nechat vyrobit design na míru a kryt tak využívat i jako módní doplněk.

Mimo krytů na protézy se již běžně využívají další pomůcky. Jedná se například o formu na výrobu oblíbených neviditelných rovnátek, což je v současnosti největší zdravotnický projekt masové výroby na  tiskárnách.

Ve firmě Smile Direct Club vyrobí za jediný den 50 000 vytištěných forem na rovnátka, která jsou až o 60 % levnější než při tradiční výrobě. Chirurgové při přípravě na složité operace mohou využít 3D tisku k tomu, aby si přímo naskenový orgán pacienta osahali a operaci předem lépe připravili.

V technologické spolupráci vznikají ale i další zdravotnické pomůcky. Česká společnost Invent Medical vyrábí nejrůznější ortézy, obličejové masky nebo tvarovací helmy pro batolata. Více se této tematice budou společně věnovat v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu 11. října 2023.

3D tisk ve zdravotnictví je tak pokročilý, že už se využívá i při výrobě nejrůznějších implantátů, ať už miniaturních zubních nebo kloubních, kardiostimulátorů, přes respirátory až po kryty na protézy imitující reálnou nohu. Vše je možné díky disku vyrobit velmi rychle a efektivně. Společnost dlouhodobě spolupracuje s odbornými společnostmi a poskytuje jim kompletní poradenství.

3Dees Industries je česká technologická společnost zabývající se zaváděním průmyslového 3D tisku a 3D skenování do institucí a firem. V těchto oblastech se také věnuje vývojovým projektům. Zastupují prestižní společnosti Zeiss a Hewlett Packard.  Dle TZ

www.insighters.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová