Léčiva

Znečistěné ovzduší podporuje antibiotickou rezistenci


Kategorie: Aktuality Léčiva 
31.srpen 2023

Rezistence vůči účinkům antibiotik se poznenáhlu stává globální hrozbou. Nejnovější výzkumy svědčí pro realitu, že miniaturní částice (PM2-5), často se vyskytující ve znečistěném vzduchu, mohou k nárůstu rezistence značně přispívat.Trend se nevyhne ani medicíně.

Globální analýza byla zprvu uveřejněna v The Lancet Planetary Health po vyhodnocení údajů ze 116 zemí za časové období 2000 – 2018. Velmi rozsáhlé a precizní zpracování článku uvádí celou řadu faktorů, které vývoj rezistenci postupně umocňují a jsou citovány v mezinárodních Resistance Map, European Center for Disease Prevention and Control Surveillance Atlas a PLISA ( Health Information Platform for the Americas).

Výzkumný tým se věnoval předpokládanému vývoji rezistence až do roku 2050. Porovnaly se nejvýznamnější kmeny se 13 různými antibiotiky v 11,5 milionech vzorků. Vytipovalo se 9 nejvýznamnějších škodlivých typů a 43 různých antibiotik. Odhad svědčí v roce 2018 pro 0,48 milionu předčasných úmrtí a 18,2 milionů let ztracených životů.

WHO/SZO doporučuje věnovat úměrnou a důraznou pozornost nejen celkově postupující hrozbě, ale vyžadovat i snížení znečistění ovzduší pod práh 5 μg / m3.Při dosažení těchto cílů – medicínu nevyjímaje – se odhaduje pokles rezistence o 16,8 %; prevenci úmrtí by mohl zlepšit až o 23,4 %.

Jako současné nejvýznamnější hrozby se v medicíně prosazují Acinetobacter, C. difficile, Enterobacteriaceae a skupina útočných mykotických kmenů. Obsáhlý článek proto dále zpracovává celou řadu konkrétních podnětů pro samotnou medicínu včetně perioperační a pro multidiagnostickou klinickou intenzivní medicínu.

Výsledky a závěry velmi podporují pečlivé zvažování indikací antibiotik, jejich pečlivý výběr, manažment při nutné terapii antibiotiky, využití bakteriofágů a řady dalších možností všestranné prevence.

Cross, PI: Air pollution may exacerbate antibiotic resistance.

Medical News Today ; August 16, 2023

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová