Plánované rodičovství

Porod současnosti – na co je nutné pamatovat


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
12.srpen 2023

Příprava na porod je klíčovým krokem pro každou těhotnou ženu, která se chystá přivítat na svět své vytoužené dítě. Moderní medicína a porodní péče nabízejí nové metody a nástroje, které pomáhají budoucím maminkám cítit se sebejistěji a lépe se připravit na tuto důležitou událost. V dnešní době je důležitější než kdy jindy, aby ženy byly podporované, informované a připravené na porodní zážitek.

Znalosti jsou vždy klíčem k informovanému rozhodnutí, proto při hledání informací je dobré informovat se u odborníků v rámci porodnictví, pediatrie nebo genetického lékařství. Umožní lépe se připravit na porod a zbaví budoucí maminku zbytečných obav. Absolvování prenatálního kurzu, který je veden zkušenou certifikovanou porodní asistentkou, přispěje ke klidu. Hlavním záměrem je porozumění porodnímu procesu, rozpoznání vhodného okamžiku pro hospitalizaci, správného dechového rytmu a možných lékařských intervencí, které se během porodu mohou vyskytnout. Všechny otázky je vhodné konzultovat s lékařem nebo porodní asistentkou.

Je na každé ženě, aby určila své preference a požadavky. I když pravděpodobně nebude možné všechny splnit, je dobré mít určitý plán a představu, které lze prohovořit s týmem zdravotní péče. V jednoduchých bodech je možno určit: podporu během porodu (partner, dula, přítel/přítelkyně nebo příbuzný), atmosféra porodu (aromaterapie, hudba apod.), preference porodní polohy, podání léků utišujících bolest (je potřeba konzultovat dopředu např. epidurální podání), kdo přestřihne pupeční šňůru, zda nechat dotepat pupečník, odebrání perinatálních tkání – pupečníková krev, tkanivo pupečníku a placenty (je potřebné mít zajištěné dopředu), zmínit postoj ke komplikacím,  zájem děťátko kojit, nezapomenout poděkovat personálu! Příprava porodního plánu poslouží i jako užitečný průvodce při rozhodování, co si vzít s sebou do porodnice.

Genetické poradenství poskytne informace o tom, jak mohou genetické predispozice ovlivnit vás a vaše blízké. Je možné někdy i žádoucí podstoupit v rámci reprodukční péče genetické testy (nejčastěji se jedná o chromozomální aberace plodu – Downův syndrom, Edwardsův syndrom atd.).

Jedním z důležitých rozhodnutí, které rodiče mohou učinit, je odběr jedinečné pupečníkové krve. Pupečníková krev obsahuje cenné krvetvorné kmenové buňky, které mohou být v budoucnu využity k léčbě různých závažných hematoonkologických a nádorových onemocnění samotného dítěte nebo i sourozence. Pro mnohé může být odběr pupečníkové krve novým pojmem, a proto je důležité získat všechny potřebné informace v předstihu. K odběru se maminka přihlásí předem, podepíše souhlas a vyplní formulář. V porodnici se s odběrem automaticky nepočítá, proto je důležité mít zmíněné náležitosti dopředu připravené. Pokrytí odběru je zcela rozsáhle a to již 70 % nemocnic v ČR.

V současnosti jsou v Česku dvě soukromé banky, které na žádost rodičů uchovají perinatální tkáně – pupečníkovou krev a tkáň pupečníku. Banka  Cord Blood Center nabízí také i odběr placenty, která se postupně stává dostupnější ve stále větším počtu nemocnic. Uchování perinatálních tkání je investicí do současných i budoucích vysoce inovativních léčebných postupů. Odběr pupečníkové krve a její uchování si hradí rodiče dítěte z vlastních finančních zdrojů.

Současné trendy v rámci porodní a poporodní péče se snaží zlepšit celkovou zkušenost žen během porodu a následné péče o novorozence. Liší se podle aktuálního vývoje ve zdravotnictví. Rodinné pokoje již nikoho pravděpodobně nepřekvapí, za to poskytnutí antiadhezivní bariéry – např. Hyalobarrier gel (i když za příplatek) pro lepší hojení ran po císařském řezu, stravování formou bufetu, aromaterapie, monitoring dechu děťátka a další inovace - ano. Tyto trendy v moderních porodnicích jsou zaměřeny na zvýšení komfortu a péče pro matky a novorozence během období porodu a následné rekonvalescence. Aromaterapie a relaxační techniky pomáhají snižovat stres a úzkost, zatímco moderní technologie, jako je monitoring dechu novorozence, přináší rodičům větší míru klidu a jistoty ohledně zdravotního stavu jejich dítěte.

Moderní příprava na porod je komplexní proces, který spojuje lékařskou péči, psychologickou podporu a individuální přístup k potřebám každé ženy. Cílem je zajištění bezpečného a pozitivního porodního zážitku, který zohledňuje jak fyzické, tak emocionální aspekty této důležité životní události.

Dle TZ

www.peprconsulting.cz

www.cordbloodcenter.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová