Očkování

Zvyšuje se počet pneumokokovch infekcí


Kategorie: Doporučené očkování Očkování Aktuality 
11.srpen 2023

Pneumokokové infekce zůstávají v řadě zemí stále závažným problémem. I když v roce 2020 a 2021 došlo ke snížení výskytu invazivních pneumokokových infekcí (IPO), šlo o přechodný trend daný pandemií COVID-19 a restriktivními opatřeními. Předběžná data z roku 2022 ukazují již opětovný nárůst. Nejvyšší nemocnost IPO je zaznamenávána u dětí do jednoho roku a u seniorů nad 65 let. Poslední známá data ukazují, že zatímco u dětí do jednoho roku je očkováno více než 72 procent, seniorů se stále nechává očkovat minimum – do září loňského roku 2022  to bylo jen 3,6 procenta.

Míra vakcinace je v této věkové kategorii výrazně pod průměrem Evropské unie, přitom již řadu let je pro seniory starší 65 let vakcína plně hrazená z veřejného zdravotního pojištění. V seniorské populaci navíc proočkovanost klesá každým rokem, v roce 2020 se nechalo očkovat jen zhruba 106 tisíc seniorů, v roce 2021 už to bylo jen lehce nad 52 tisíc a v loňském roce byl zaznamenán další významný pokles.

U dospělých lze očkovat proti pneumokokům během celého roku, je vhodné jej spojit na podzim společně s očkováním proti chřipce. Očkování by neměli podceňovat také lidé s chronickými nemocemi nebo s oslabenou imunitou.

Bakterie Streptococcus pneumoniae, jak se pneumokok nazývá, má kulovitý tvar a běžně osidluje sliznici úst, nosu a horních cest dýchacích. Šíří se vzduchem, například kašlem či kýcháním. Pokud pronikne do dalších částí těla, může způsobit velmi těžké infekce. Vhodnou prevencí je očkování. Dle TZ

www.temper.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová