Knižní recenze a anotace

Hellmut Lützner: Půst – restart těla i mysli


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
23.srpen 2023

Nakladatelství Kazda, 2023, vydání první, str.128

Autor - zkušený lékař a odborník na léčebný půst, představuje podrobné instrukce a denní plány pro postní týden od odlehčeného dne přes samotné dny půstu až po sestavování jídelníčku na jednotlivé dny. Nechybí ani tipy pro odpočinek a relaxaci během půstu či řada praktických tipů a rad.

Půst prospívá celému tělu, protože působí proti usazování bílkovin v cévách a z pojivových tkání uvolňuje toxiny, které tělo následně vyloučí. Reguluje krevní tlak a hladinu lipidů v krvi, pozitivně působí na vnitřní orgány, podporuje odbourávání nadbytečných kil z konzumace nevhodného jídla a napomáhá udržení zdravé a pružné pokožky. Přínosem půstu může být také zklidnění a restart těla i ducha. Lékaři a vědci vyvinuli rozmanité postní metody, které lze kdykoli využít, abychom našli cestu k přirozenému životu a zregenerovali se.

„Všichni, kteří se rozhodli získat novou zkušenost, poznali, co půst obnáší: úbytek hmotnosti, očistu těla, ale především nový pocit výkonnosti a pohody. Důvodem pro půst není v žádném případě jen touha rychle shodit pár přebytečných kilogramů. Mnoho lidí chce zjistit, zda skutečně mohou žít bez pevné stravy a jak budou tuto nezávislost vnímat. Jiní mají pocit, že se v jejich životě něco změnilo a je třeba to napravit,“ říká autor příručky, ve které představil osvědčené lékařské přístupy a zkušenosti z mnohaleté praxe uznávaného výživového odborníka na klinice specializující se na léčebný půst.

Hellmut Lützner (1928–2020) byl uznávaný lékař a odborník. Léčebný půst se stal těžištěm jeho celoživotní práce. Nejprve působil na vyhlášené soukromé Buchingerově klinice, a když byla v roce 1975 v Überlingenu u Bodamského jezera založena klinika specializovaná pro onemocnění související s výživou, stal se jejím vedoucím lékařem. Kniha Půst – restart těla i mysli (Wie neugeboren durch Fasten) vznikla v roce 1976 jako doplněk k úspěšnému televiznímu pořadu. V roce 1984 následovala kniha receptů Richtig essen nach dem Fasten (Správné stravování po půstu). Obě knihy jsou už desítky let považovány za základní díla.  Autor založil Německou akademii půstu, jejímž cílem je školit lektory a obecně dávat podněty, jak žít jednoduše a zdravě.  

www.knihykazda.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová