Nemoci a jejich příznaky

Nemocné ledviny nepozorovaně krátí život


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Cukrovka Aktuality 
11.srpen 2023

Chronicky nemocné ledviny, které má v Česku přibližně 10 % dospělé populace čili téměř milion lidí. zpočátku nebolí, ani pacienta neomezují, jen tiše ukrajují roky jeho zdravého života. Zhoršování funkce tohoto důležitého orgánu se týká každého druhého nemocného s cukrovkou, stejně tak lidí s vysokým krevním tlakem nebo těch, co trpí aterosklerózou – kornatěním tepen. Ledviny začnou postupně selhávat a v nejvážnějších případech se jejich nositelé nevyhnou dialýze, v příznivějším případě transplantaci ledviny. Každým rokem v Česku nově přibude více než 2 000 těch, kteří už dialýzu potřebují. Celkem na ni v tuzemsku musí zhruba 6 500 lidí a dalších přibližně 6 000 žije s funkční transplantovanou ledvinou, tedy bez dialýzy. Pacientům s diabetem 2. typu pomáhá léčba tzv. glifloziny, která může oddálit selhání ledvin o roky.

„Nemocné ledviny se nejvíce týkají diabetiků 2. typu, nějakou formou chronického onemocnění ledvin (chronic kidney disease – CKD) trpí až 40 % z nich. Není však vždy úplně snadné rozlišit, co je prvotní příčinou – CKD vedle diabetu často způsobuje vysoký krevní tlak nebo ateroskleróza a řada pacientů trpí všemi těmito chorobami najednou,“ říká vědecký sekretář České diabetologické společnosti ČLS JEP. Navíc diabetes 2. typu ledviny poškozuje hned zpočátku, kdy o něm mnohdy pacient ještě ani neví. CKD se většinou projevuje zhruba po 5–7 letech od diagnózy diabetu 2. typu. Někdy se diagnostikuje už společně s diabetem. Poškození ledvin je ovšem v drtivé většině případů nevratné, pomocí léčby jej lze pouze zpomalit a oddálit vážné následky.

Podle lékařů je chronické onemocnění ledvin záludné. „Ledviny v případě CKD nebolí a pacient dlouhou dobu ani nepozoruje žádné obtíže. Jakmile se projevovat začnou, většinou už je poškození ledvin poměrně pokročilé. A to je bohužel stav, ve kterém k nám pacient často dorazí poprvé,“ říká nefrolog a přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a vědecký sekretář Evropské nefrologické společnosti. V pokročilém stadiu nemoci dochází k řadě dalších problémů, například ke snížené tvorbě červených krvinek, zvyšování krevního tlaku nebo zadržování tekutin v těle.

Samotné selhání ledvin zabíjí poměrně zřídka, protože je k dispozici dialýza nebo transplantace ledvin. CKD ale zvyšuje kardiovaskulární riziko, které je výrazně nebezpečnější – jde zejména o srdeční infarkty, srdeční selhání nebo cévní mozkové příhody. Případů CKD celosvětově přibývá, podle odhadů má každý desátý dospělý na světě nemocné ledviny. Nemoc má na svědomí celosvětově miliony ztracených let života a života se zdravotním postižením (tzv. DALY, disability-adjusted life year). Jenom ve věkové skupině 60–64 let je jich v důsledku CKD přes 3,5 milionu. Při léčbě diabetu 2. typu v posledních letech přichází na řadu moderní léky, tzv. glifloziny, které kromě léčby diabetu brání poškozování ledvin i srdce. Jejich pomocí se  prodlouží život o 10–15 let. Díky lékům ledviny vyloučí přebytečný cukr do moči, což diabetikovi pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi, vedlejším efektem je i snížení váhy. Zároveň však glifloziny umí snižovat tzv. filtrační tlak v ledvinách, a tím brání jejich poškození, následnému jizvení a posléze ztrátě funkce. I kvůli včasné diagnóze a nasazení léčby experti vyzývají k lepší prevenci a pravidelným zdravotním kontrolám.

První signály nemocných ledvin může odhalit praktický lékař na běžné preventivní prohlídce. Většinou to bývá nález bílkoviny v moči, což sice hned neznamená sníženou kvalitu života, ale je to varování, že je potřeba dostat diabetes, krevní tlak a další nemoci co nejvíce pod kontrolu. Dalším důležitým parametrem je hodnota kreatininu v krvi, ze které se automaticky vypočítá hodnota tzv. eGFR (estimated glomerular filtration rate), jež dává informaci o aktuální funkci ledvin.

O stav svých ledvin by se měli zajímat jak pacienti s diabetem, tak bez něj, především tedy sledováním možné přítomnosti bílkoviny v moči a sledováním hodnoty kreatininu v krvi. Rozbor obou hodnot je levný a lehce stanovitelný (bílkovina v moči papírkem ze vzorku ranní moče, kreatinin vyžaduje odběr krve). O tomto základním vyšetření se pacienti mohou snadno poradit se svým praktickým lékařem. Na onemocnění ledvin mohou, mimo výše uvedené, upozornit další zdravotní problémy, například otoky dolních končetin, křeče, zvýšená potřeba močení či kovová pachuť v ústech.  Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová