Plánované rodičovství

Chronický stres blokuje početí


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
17.srpen 2023

Pokud pár touží po miminku, vyšetření obou je v pořádku, je dobré se zamyslet, zda za neúspěchem početí není např. stres. Tento nepřítel totiž zasahuje do celého spektra procesů v organismu a dovede početí blokovat. 

Stres, zejména chronický, v těle vyvolává řadu biochemických reakcí, které mohou proces početí nepříznivě ovlivnit. Při napětí, např. před zkouškou, veřejným vystoupením se do krve vyplavuje kortizol, nazývaný také hormon stresu, spolu s adrenalinem. V těchto situacích se jedná o krátkodobé zatížení, kdy vyplavení kortizolu a adrenalinu pomáhá dokonce podat co nejlepší výkon. Problémem však je stres chronický, kdy je hladina kortizolu dlouhodobě vysoká. To může narušit celé spektrum procesů v organismu, včetně hormonální rovnováhy. “Dojde-li zároveň ke zvýšení hladiny hormonu prolaktinu, může dojít až k zablokování ovulace, což způsobí nemožnost otěhotnět.,“ říká odborník.

 Negativní vliv stresu na početí dokazuje i celá řada provedených studií. Například v roce 2011 byly ženy testovány na přítomnost enzymu alfa-amylázy (jeho zvýšená hladina se považuje za důsledek přetrvávajícího stresu) a ukázalo se, že jeho vyšší výskyt v organismu skutečně souvisel s problémy s početím. Tlak a nervozita se však podepisuje také na mužích, u nichž podle výzkumů negativně ovlivňuje například hladinu testosteronu. Stres potom vyžaduje léčbu.

Konzumace bylinek je velmi efektivní způsob, jak zmírnit stres. Mezi největší bojovníky s nervozitou, napětím a úzkostí lze zařadit meduňku, kozlík lékařský (valeriánu) nebo třezalku tečkovanou. Tyto nenápadné bylinky byly pro svou schopnost snižovat úzkost a podporovat relaxaci oblíbené již ve středověku. Třezalce se přezdívá bylina svatého Jana, čarovník či krevníček a odedávna jí lidé připisují řadu mimosmyslových účinků. Ne nadarmo se označuje jako rostlinné antidepresivum. Kozlík příznivě působí na psychiku, zklidňuje a podporuje zdravý spánek (proto se mu říká přírodní valium). Meduňka pak úspěšně bojuje s nespavostí, vyčerpáním i bolestmi hlavy. Známý alchymista a lékař Paracelsus ji údajně nazýval elixírem života. Připravit si tyto bylinky lze ve formě lahodného čaje, případně je přijímat jako tinktury.

Dokonce jóga může při pravidelném cvičení pomoci účinně udržovat rovnováhu hormonů a rovněž mírnit stres. Pozice jako například Šavásana (poloha mrtvoly), Vrkšásana (pozice stromu) nebo Balásana (poloha dítěte) jsou ceněny pro svou schopnost navodit harmonii a koncentrovat pozornost do nitra osobnosti. „Pravidelné cvičení jógy podporuje klidnou mysl, což může mít pozitivní dopad také na plodnost,“ potvrzuje odborná lékařka, ředitelka reprodukční kliniky. Snížit stres pomohou také dechová cvičení a meditace. Specifickým odvětvím je pak reprodukční jóga, která podporuje funkci ženských orgánů a napomáhá nastolit hormonální rovnováhu. Vlivem jógy na stres se zabývá i celá řada studií. Jedna z nich, publikovaná v roce 2016, například potvrdila významný pokles hladiny kortizolu již po třech měsících praktikování jógových asán.

Značný vliv na míru stresu může mít mimo jiné i strava. Měla by se omezit konzumace průmyslově zpracovaných potravin (vysoké množství soli, cukru, tuku i přídatných látek), rafinovaného cukru, kofeinu či alkoholu.  Jmenované látky mohou zvyšovat hladinu kortizolu. Naopak zařazování potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny a komplexní sacharidy mohou hladinu kortizolu stabilizovat. Velmi nápomocné jsou rovněž vitaminy skupiny B, (v tmavé listové zelenině), vitaminy B9 (kyselina listová) a B5 (kyselina pantothenová), které účinně napomáhají regulovat vyplavování kortizolu (zelí, chřest, brokolice, červená řepa, špenát, luštěniny. Efektivní je také vitamin C.

Dalším účinným nástrojem na snižování hladiny stresu se ukázala být i metoda tradiční čínské medicíny – akupunktura. Technika založená na stimulaci akupunkturních bodů na těle prostřednictvím tenkých jehliček pomáhá uvolnit zablokované dráhy, současně má pozitivní dopad na uklidnění mysli i těla. Dokonce působí pozitivně na plodnost. Na reprodukční klinice se osvědčila kombinace postupů moderní a tradiční medicíny. Z pohledu tradiční čínské medicíny musí v těle panovat harmonie, zatímco nerovnováha přináší různé zdravotní problémy. Akupunktura pomáhá odstranit blokády a navozuje znovu potřebnou harmonii. Dle TZ

www.lesensky.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová