Demence

Umělá inteligence chce umožnit léčbu Alzheimerovy nemoci


Kategorie: Demence Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
07.srpen 2023

Nově vyvíjená umělá inteligence chce zvýšit bezpečnost podávání léčiv při léčbě Alzheimerovy nemoci. Cílem startupu je vyřešit očekávaný nárůst objemu dat souvisejících s touto léčbou a pomocí neuronové sítě umožnit výrobcům léčiv jako Eli Lilly, Eisai nebo Biogen zvýšit počet léčených pacientů. Lékaři se tak budou moci soustředit na kritické pacienty, ty ostatní zvládne právě její AI. Neurona Lab plánuje uvést první produkt na trh už v roce 2025, s čímž jí nyní pomůže i nový strategický investor Aurora Perpetual.

Velkým příslibem pro pacienty trpící neurodegenerativními onemocněními a jejich rodiny mohou být technologie využívající umělou inteligenci. Na jejich vývoji intenzivně pracuje i česká technologická společnost, která nyní oznamuje vstup strategického investora.

Ve společnosti se nyní pracuje na vývoji třech produktů – Neurona PET, Neurona ARIA a Neurona VOX. U všech se využívá tzv. deep learning neboli hluboké učení. To využívá umělé neuronové sítě, které se učí samostatně rozhodovat. Cílem je pomoci lékařům jak při diagnostice, tak bezpečné léčbě Alzheimerovy nemoci, jednoho z nejrozšířenějších neurodegenerativních onemocnění dnešní doby.

Celosvětově trpí demencí přibližně 55 milionů pacientů, z toho 60 % až 70 % tvoří Alzheimerova nemoc, která je tak nejčetnější formou demence.  V České republice se jedná o přibližně 150 000 pacientů a jejich počet ve všech vyspělých zemích strmě roste. Očekává se, že pro potřebné bezpečné rozšíření biologické léčby této choroby bude nezbytné vyhodnocovat několikrát ročně MRI snímky u každého pacienta. Takto obrovský nárůst objemu pacientů se bez deep learningu a umělé inteligence, zpracovávající miliony snímků za rok, nedá obsloužit, neboť by vyžadoval zcela nerealistické zvýšení počtu lékařů, aby bylo možné časově zvládnout posuzování snímků všech pacientů.

V opačném případě budou lékaři buď zcela zavaleni posuzováním snímků, anebo prostě budou léčit jen zlomek pacientů. Technologie Neurona ARIA má umožnit rychlou a přesnou detekci komplikací biologické léčby Alzheimerovy nemoci. Rozpozná zobrazovací abnormality související s amyloidem – bílkovinou, která se tvoří v mozku lidí s demencí, ukládá se i do stěny cév a pomůže lékařům v rozhodování, kdy nasazenou léčbu upravit, zastavit, přerušit, nebo v ní pokračovat.

Rolí Aurora Perpetual bude prostřednictvím know-how její dceřiné bio-medicínské společnosti Primecell co nejlépe zvládnout technologický transfer Neurony a uvést první produkt co nejrychleji na světový trh. Před 15 lety  předpovídali konvergenci IT a biologie v oblasti medicínských technologií jako next big thing, zjednodušeně řečeno průnik křemíkového a uhlíkového mozku. Nyní nastala správná doba kapitalizovat zkumulované know-how. Týmu bude poskytnuta expertíza, zkušenosti v transferu medicínských technologií a infrastrukturu tak, aby se mohl produkt co nejrychleji dostat k pacientům a výrobcům umožnil léčit maximum pacientů.

Aurora Perpetual a Primecell Bioscience jsou klíčovými investory transferu bio-medicínského výzkumu ve společnostech jako BioHealing, CytokineBio, Biomedicínský inkubátor 4MEDi, Národní centrum tkání a buněk aj.
NeuronaLab je health-tech společnost zabývající se využitím umělé inteligence zaměřená na neurologii v medicíně. Cílem je pomáhat lékařům léčit s menší námahou, bezpečněji, rychleji a přesněji. K tomu se využívá technologie hloubkového učení umělé inteligence „deep learning” a strojového učení „machine learning”. Největšími úskalími současných metod diagnostiky je jejich náročnost a nedostatek specialistů. V současné době pracuje zároveň na třech různých projektech. Spolupracuje především s Fakultní nemocnicí v Motole (FNM), 2. LF UK a GE HealthCare. 

Dle TZ

www.insighters.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová