Plánované rodičovství

Kojení pro zdravý vývoj dětí


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
01.srpen 2023

Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejzdravější forma dětské nutričně vyvážené stravy, kojenci poskytuje vše potřebné pro správný vývoj a imunitu. Kojení ovšem není samozřejmost a některé rodičky se mohou potýkat s komplikacemi. Vojenská zdravotní pojišťovna při příležitosti Světového týdne kojení, který tradičně připadá na první srpnový týden, připomíná důležitost této výživy.

Pro dítě představuje kojení tu nejlepší ochranu proti nemocem a napomáhá jeho zdravému fyzickému vývoji. Snižuje například riziko vzniku leukemie, působí preventivně proti cukrovce, obezitě a vzniku alergií. Ženské tělo navíc dokáže vytvořit složení mléka přesně podle potřeb dítěte.

„Kojit dítě po dobu minimálně šesti měsíců je dobré i pro matky. Kojení je jedním z těch nejlepších a nejjednodušších způsobů, jak zajistit optimální vývoj dítěti a zdraví jeho matce,“ uvádí revizní lékařka VoZP. Je proto důležité vytvořit matkám podmínky pro snadný nácvik kojení a umožnit jim v něm pohodlně pokračovat.

Kojení však často provázejí různé komplikace, které mohou výživu mateřským mlékem ztížit. Mezi nejčastější problémy matek patří nedostatek mléka, ucpaný mlékovod, záněty prsních žláz, popraskané bradavky nebo i to, že dítě při kojení kouše. Lékařka proto rodičkám doporučuje připravovat se na kojení ještě před porodem a případné potíže konzultovat se specialisty. V závislosti na tom, co je trápí, pak mohou požádat o pomoc gynekologa, porodní asistentku nebo laktační poradkyni.

Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí řadu benefitů, které ženám pomáhají již v období těhotenství a následně při péči o dítě. Mohou čerpat příspěvek například na služby laktační poradkyně a dalších  lze využít mj. na nákup pomůcek ke kojení a krmení dětí. Více  na www.vozp.cz/prispevky-na-prevenci.

Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová