Antikoncepce

Prolapsem dělohy netrpí jen starší ženy


Kategorie: Aktuality Klimakterium 
28.červenec 2023

Prolaps dělohy - sestoupení orgánu do pochvy, případně dokonce až k vyhřeznutí z těla ven se týká žen všech věkových kategorií – trápí jak po menopauze, i ty, které jsou teprve v reprodukčním věku. Ačkoliv negativně ovlivňuje fyzický i psychický stav ženy, intimní život páru i samotné založení rodiny, hovoří se o něm velmi málo.

Prolaps dělohy je stav, kdy tento orgán postupně sestupuje směrem do pochvy. V krajním případě může dojít dokonce až k jeho částečnému vyhřeznutí z těla. „Některé ženy si mohou v prvních fázích poklesu dělohy například všimnout pocitu tlaku nebo těžkosti v pánvi, případně častějšího nutkání na močení. Mnohé však nemusejí mít zpočátku příznaky žádné," říká odborná lékařka reprodukční kliniky Repromeda. Mezinárodní urologická asociace udává přibližně 40 % žen, které mají malý stupeň výhřezu s nepatrnými či zcela žádnými příznaky.

Pokud však sestupování dělohy pokračuje, mohou se postupně objevit také nejrůznější infekce v oblasti genitálií či močových cest, případně bolesti zad. Obvykle se tlak dělohy promítne i na okolních orgánech, což se může projevovat prolapsem přední či zadní stěny vagíny. Ženy mohou pociťovat bolesti v podbřišku či v kříži, mají dojem, jako by měly v pochvě cizí těleso, pohlavní styk může být bolestivý. Při prolapsu zadní stěny vagíny se navíc přidružují obtíže s vyprazdňováním, při prolapsu přední stěny nastávají úniky moči nebo její nedostatečné vyprazdňování. Stav vede k opakovaným infekcím močových cest. Dojde-li k velmi závažnému sestupu orgánů v pánvi, hrozí dokonce vyklouznutí části dělohy ven z pochvy. Někdy je stav popisován jako malý útvar (růžová vyboulenina či balonek), který se dá nahmatat v pochvě. V tomto stadiu hrozí ženě vyšší riziko infekce v oblasti genitálií.

Prolaps dělohy je způsoben oslabením svalů a vazů v oblasti pánevního dna. Může se jednat o vrozenou slabost pojivové tkáně, důsledek dlouhodobého přetěžování pánevního dna (následkem obezity, nošením těžkých břemen), nebo pří chronickém kašli či chronické zácpě. Příčinou však může být rovněž akutní přetížení pánevního svalstva v období těhotenství a během vaginálního porodu. Prolaps dělohy je častější u žen, které prošly několika vaginálními porody a u žen ve vyšším věku po menopauze. Obtíže s povolenými svaly pánevního dna jsou typické pro starší ženy, jsou však přítomny i u mladých žen v produktivním věku. Významným faktorem je kromě vaginálního porodu také nadváha, která na pánevní dno vyvíjí dlouhodobý tlak. Vzhledem k epidemii obezity mezi mladými ženami se zřejmě problémy s přetěžováním vazů a svalů břišní stěny budou muset řešit stále častěji.

Prolaps dělohy může kromě zdravotního stavu samotné ženy ovlivňovat i početí. Mezi příznaky patří mimo jiné nekomfortní pocit až bolest během pohlavního styku, což samo o sobě rozšíření rodiny příliš neusnadňuje. Řada žen navíc zažívá pocit studu a pohlavní styk odmítá. Pokud se ženě podaří otěhotnět, může po celé těhotenství pociťovat zvýšený tlak v oblasti pánve a zažívat vlivem toho nechtěné úniky moči či problémy se stolicí. Komplikovat se může i samotný porod.

Řešení prolapsu se liší podle jeho závažnosti a zahrnuje více možností. Obvykle se přihlíží k individuálnímu stavu ženy, k pokročilé fázi prolapsu, a také k tomu, zda si ještě přeje mít děti. V případě mírného prolapsu se obvykle doporučují konzervativní přístupy, zejména cvičení na posílení svalů pánevního dna, případně snížení tělesné hmotnosti, je-li vyšší.

Ženy by neměly zvedat těžká břemena a vyvíjet přílišný tlak na břicho. Někdy se zavádí speciální pesar, který pokleslé děloze poskytuje mechanickou podporu. Vážnější případy však mohou vyžadovat chirurgický zákrok. V krajním případě lékaři navrhují hysterektomii (odstranění dělohy). Nejlepší přístup je myslet na prevenci a zavčas provádět jednoduché cviky na posílení pánevního dna. Po porodu je vhodné s nimi začít co nejdříve, ideálně ještě v porodnici. Zároveň je dobré udržovat si zdravou hmotnost. Ačkoliv není možné vždy prolapsu dělohy zcela zabránit, tato opatření mohou pomoci snížit riziko jeho vzniku. Dle TZ

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová