Plánované rodičovství

Projekt Císařovnám s respektem a adekvátní péčí


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
27.červenec 2023

Přítomnost partnera na sále, kontakt s miminkem nebo raná péče o jizvu po císařském řezu jsou témata, která se v souvislosti s péčí o ženy po porodu objevují ve veřejném prostoru stále častěji, Přesto v mnoha českých porodnicích stále nejsou na pořadu dne. Upozorňovat na to chce i nadále projekt Císařovnám.

Císařským řezem v Česku končí každý čtvrtý porod, přesto stále v praxi nefungují v přístupu k péči o ženu a dítě jednotné pokyny a doporučené postupy. Zatímco jedno pracoviště umožní ženě při císařském řezu pomoci svému miminku na svět (tzv. mother-assisted c-section), jinde své dítě žena poprvé vidí zavinuté v náruči sestry a poté až za několik dalších hodin u prvního pokusu o kojení. 

Projekt Císařovnám, který vznikl s cílem šířit osvětu o císařském řezu na tyto situace upozorňuje prostřednictvím sociálních sítí i nově vzniklého webu. „Chceme se zaměřovat zejména na dobré příklady péče a přístupu k rodičkám. Ukazatelem dobré praxe je pro nás například respektování tzv. ERAC protokolu, který pracuje na základě nejnovějších doporučení k péči o ženy před, při a po císařském řezu,“ vysvětluje zakladatelka projektu.

Zájem odborné veřejnosti o zvýšení kvality péče o ženy při císařském řezu potvrdila i nedávná multioborová Konference POROD 2023, v jejímž programu dostalo prostor také unikátní pacientské fórum. V souvislosti s císařským řezem ženy také hodnotí přítomnost partnera či jiné blízké osoby na operačním sále a okamžitý kontakt s miminkem. Přesto se ani v těchto otázkách české porodnice neshodnou.

Je běžnou praxí mnoha porodnic, že po císařském řezu děti separují od svých matek, klasicky jde žena na JIP a dítě na novorozenecké. Takovéto odloučení má prokazatelně negativní vliv na kojení i ranou vazbu ženy s dítětem. Naštěstí přibývá porodnic, které nepřetržitý kontakt podporují, pokud si ho žena přeje.

Následující měsíce se tým Císařovnám zaměří zejména na dokončení brožury o péči po císařském řezu, kterou by měly ženy dostat v porodnicích do konce roku. Cílem je, aby ženy měly od prvního dne informace o hojení jizvy i celého těla po porodu, které vychází z nejnovějších poznatků terapie jizev, od fasciálních masáží až po výživu, která hojení podporuje. Na brožuře spolupracují lékaři, porodní asistentky, duly a fyzioterapeuti.

V plánu je podcastová série věnující se tématu císařského řezu a výzkum, který by zmapoval potřeby rodících žen a zdravotníků, kteří se na péči o císařovny podílí. K tomu, aby se výzkum uskutečnil, je třeba v aktuálně běžící crowdfundingové kampani na donio.cz/cisarovnam  získat potřebné finance.

Dle TZ

www.accedo.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová