Plánované rodičovství

Nová poradna pro zjišťování plodnosti


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
18.červenec 2023

Poradnu pro mladé lidi, kteří chtějí v budoucnu založit rodinu a potřebují vědět, jak jsou na tom s plodností, otevřela v červenci 2023 největší tuzemská klinika reprodukční medicíny Reprofit. Cílí na ty, kterým ještě nebylo 30 let. Zdarma nabídne informace nejen o tom, kdy a jak je ideální počít, ale také řadu vyšetření, jež příchozím napoví, jak jsou na tom s plodností právě oni.

Z praxe vyplývá, že většina párů spoléhá na umělé oplodnění (IVF) jako na jistou metodu, která jim pomůže, pokud u nich k otěhotnění nedojde spontánně. To ale bohužel nemusí být pravda. Výsledky IVF jsou závislé na kvalitě vajíček a spermií, která s přibývajícím věkem klesá. Jestliže se tedy ženy snaží otěhotnět po pětatřicítce, může to být problém. Málokterá žena si dnes uvědomuje, že „odkládané“ rodičovství nemusí vždy proběhnout hladce. „Průměrný věk pacientů při první návštěvě stále roste a už přesahuje 37 let. Optimální čas pro založení rodiny se přitom z biologického hlediska pohybuje kolem 25 let věku, poté s každým rokem šance klesá. Pravděpodobnost, že zdravá žena ve 35 letech přirozeně otěhotní v jednom měsíci, se pohybuje pouze pod 10 procenty,“ popisuje vědecký sekretář Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické sekce ČLS JEP.

Nově zavedená poradna má pomoci zvýšit informovanost o reprodukčním zdraví. Záměrně cílí na ženy a muže, jimž ještě nebylo třicet. V této oblasti existuje velká mezera ve vzdělání potenciálních pacientů. Proto se odborníci rozhodli založit a nabídnout příchozím dostupné informace o tom, co všechno má vliv na početí a kdy je nejlepší čas pro založení rodiny. Kromě věku, který plodnost ovlivňuje nejvíce, hrají důležitou roli i další faktory – přítomnost chronických nemocí typu cukrovka, ale také vysoký krevní tlak, obezita nebo například výskyt srdečně-cévních, onkologických či geneticky podmíněných onemocnění v rodině. Komplikací může být i banální zánět slepého střeva nebo předchozí komplikovaný porod.

V poradně se proto s páry podrobně rozebere jejich osobní a rodinná anamnéza a provede základní ultrazvukové vyšetření, rozbor krve nebo vyšetření spermiogramu. Problematika je vnímána jako extrémně důležitá, proto přístup k poradenství se ničím nelimituje – konzultace proto budou zdarma, na náklady zřizovatelů. Při podezření na nějaký závažnější problém se doporučí pacientům prohlídka na příslušném zdravotnickém pracovišti. V případě podezření na rodinnou zátěž může pomoci speciální genetika, u mužů také urologická vyšetření.

Na základě těchto informací specialisté zjistí, jestli jsou na tom dané páry stejně jako většina jejich vrstevníků, nebo se nachází v situaci, kterou by měli začít řešit co nejrychleji. V takovém případě by se měly buď snažit co nejdříve otěhotnět, nebo si nechat zmrazit vajíčka a spermie pro pozdější využití. Ke konzultaci ochrany reprodukčního zdraví je možné se objednat prostřednictvím kontaktního formuláře: https://www.reprofit.cz/kontakty/kontaktni-informace/.

Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová