Medicína

Dobrovolníci v nemocnicích jsou potřební i v létě


Kategorie: Aktuality 
30.červen 2023

Dobrovolnictví má mnoho podob, jednou z nich je docházení dobrovolníků k lůžkům nemocných do nemocnic. Jak vlastně vypadá takové dobrovolnictví?

„Proškolený dobrovolník, který s námi podepíše smlouvu o své činnosti, je námi pojištěn a dochází na supervizi, se zavazuje docházet pravidelně do nemocnice na konkrétní oddělení. Chodí třeba každý týden na 1 – 2 hodiny za pacienty. Při zaškolení mu ukážeme celý provoz, místo pro odkládání věcí, dáme mu k dispozici nějaké drobnosti jako třeba stolní hry, pastelky a omalovánky, křížovky nebo informační letáky. Sám pak pravidelně chodí na oddělení v konkrétní den a čas. Oblékne si dobrovolnické tričko, připne jmenovku a zajde za sestřičkami, aby se jich poptal na doporučení nebo kontraindikaci návštěv. Postupně obejde pokoje, pozdraví jejich osazenstvo, nabídne svou společnost, popovídání nebo i doprovod na procházku po oddělení. Kde lidé mají zájem o jeho společnost, tam se zdrží a je s nimi. Až uplyne čas, který dobrovolník má, rozloučí se a odejde,“ popisuje koordinátorka dobrovolníků Amelie v Praze.

Dobrovolník však ve své činnosti není sám, koordinátor mu je stále k dispozici, aby ho podpořil, pomohl, ale také kontroloval jeho činnost a třeba i zprostředkoval spolupráci s nemocnicí na oddělení. Dobrovolníci se také scházejí, aby se podpořili navzájem, třeba v supervizi, vzdělávání nebo i jen tak, neformálně.

Motivy pro dobrovolnickou činnost jsou různé – od osobní zkušenosti přes zkušenost v rodině až po vysokoškolské studenty, kteří se chtějí osmělit v komunikaci a být tak později v praxi zkušenější. Někomu to přijde celkově jako smysluplné a obohacující. Přes léto je dobrovolníků méně. Je to hezkým počasím, dovolenými, ale i tím, že se studenti soustředí více na výdělek než na dobrovolnickou činnost, což je pochopitelné. Lidé jsou však v nemocnicích stále a někdy se právě v tomto hezkém počasí cítí opuštění, protože se nemohou zapojit do normálního života.

V Amelii myslí na nemocné i v létě, a tak pro ně kromě návštěv vymýšlí i jednorázové akce, třeba výtvarnou dílnu nebo koncert. U takových aktivit vítá pomoc nových lidí, kteří by se zapojili.

Více o s dobrovolnictví v nemocnici na webu Amelie, z.s.

Dle TZ

www.amelie-zs.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová