Deprese

Digitální intervence v oblasti duševního zdraví


Kategorie: Deprese Aktuality 
02.červenec 2023

Politické krize a z nich pramenící konflikty mohou mít dalekosáhlé důsledky v oblasti duševního zdraví. Na brutální útlak a násilné potlačení protestů po zmanipulovaných běloruských volbách zareagovala řada států a institucí po celém světě. Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví přišli ve spolupráci s mezinárodní neziskovou organizací F-GIP a GIP Tbilisi s unikátní digitální platformou zaměřenou na péči o duševní zdraví, která pomáhá disidentům a dalším pronásledovaným osobám. Obdobnou platformu nabídli také Ukrajincům, jejichž země čelí ruské válečné agresi. Průběžné výsledky pomoci jsou natolik přesvědčivé, že informace o této intervenci byly publikovány v prestižním časopisu The Lancet Psychiatry.

 

V roce 1994 byl prvním běloruským prezidentem zvolen Aleksandr Lukašenko, který se stal autoritářským lídrem a u moci je dodnes. Zvítězil i ve volbách v roce 2020, které jsou však považovány za zmanipulované a jejich výsledky nebyly uznány ani Radou Evropy. Poklidné protesty proti výsledku voleb byly násilně potlačeny a desetitisíce běloruských obyvatel byly uvězněny a mučeny. Tisíce aktivistů opustily zemi a působí v exilu. Lukašenkův režim přitom stále trvá a uplatňuje represe, v důsledku čehož řada lidí zažívá depresi, úzkost, vyhoření a ztrátu naděje.

Řada aktivistů a protestujících vyhledala profesionální pomoc, rovněž odborníci byli traumatizováni tím, co od nich slyšeli a co sami prožívali ve svém nejbližším okolí. Režim navíc po odbornících vyžaduje, aby navzdory lékařskému tajemství poskytovali informace policii. Sami psychiatři a psychologové v Bělorusku čelí represím, násilí a mučení. Politický útlak a násilí představují riziko zejména pro zranitelné skupiny jako jsou dospívající, lidé se zdravotními problémy, poruchami učení nebo menšiny jako LGBTQ+. Trauma navíc neovlivňuje jen ty, kdo byli vystaveni nelidskému zacházení, jeho důsledky se přenášejí také na rodinné příslušníky a další blízké osoby.

Proto v září 2020 vznikla bezpečná platforma Samopomo.ch zaměřená na poskytování podpory v oblasti duševního zdraví. Kromě NUDZ se na vzniku platformy podílely Federation Global Initiative on Psychiatry a Global Initiative on Psychiatry (F-GIP) a také pobočka této organizace sídlící v Tbilisi. Odborníci z NUDZ využili obsah z platformy opatruj.se, která vznikla v Česku v reakci na pandemii COVID-19, a ve spolupráci s partnery doplnili obsah zaměřený na trauma. Samotná ruskojazyčná webová stránka je několikanásobně zabezpečena proti hackerským útokům. Komunikace s odborníky probíhá přes zabezpečené kanály, například prostřednictvím aplikace Signal nebo Telegram. 

Web nabízí nástroje pro samotestování – na základě výsledků screeningu se člověk může rozhodnout a prostřednictvím online systému požádat o odbornou pomoc některého z terapeutů, kterého kontaktuje prostřednictvím zvláštního mobilního čísla pomocí aplikace umožňující videohovory. V prosinci 2022 měl web téměř 50 000 unikátních návštěvníků, z toho přibližně polovina se přihlašovala z Běloruska. Vyplněno bylo 14 300 screeningových testů. Ty se zaměřují na úzkost, depresi, wellbeing, stres, nespavost a závislosti na alkoholu či dalších návykových látkách. O potřebnosti platformy svědčí fakt, že 54,3 % lidí, kteří vyplnili testy, dle výsledků trpí střední nebo těžkou depresí, v případě úzkosti jde o 50,9 % z nich. Facebooková stránka běloruské platformy má více než 2 miliony zobrazení. Terapeuti poskytnou přibližně 1000 terapeutických sezení ročně, ve většině případů pomoc vyhledávají ženy.

Terapeutické zkušenosti v ČR ukazovaly zpočátku na opatrnost respondentů a nedůvěru, která se ale brzy rozptýlila. Potřeby klientů byly různorodé, od jednorázového poradenství po kontinuální kontakt. Zajištěna byla také konzultace terapeutů s rusky mluvící supervizorkou. Typická intervence se týkala traumatizace, životních podmínek a vztahové problematiky.

Do 24. února 2022, dne zahájení ruské invaze na Ukrajinu, byla drtivá většina návštěvníků platformy Samopomo.ch z Běloruska. V průběhu invaze však výrazně vzrostl počet návštěvníků z Ukrajiny a dosáhl dokonce dvojnásobných hodnot běloruských uživatelů. Tento stav trval až do spuštění ukrajinské verze Samopomich v březnu 2022. Do konce loňského roku měla ukrajinská verze na Facebooku víc než 50 milionů zobrazení a samotný web 242 tisíc návštěv. Přibyli také terapeutičtí konzultanti. I v tomto případě výsledky screeningových testů jasně svědčí o obrovské potřebě podpory v oblasti duševního zdraví: V roce 2023 si na ukrajinských stránkách vyplnilo test na depresi více než  dva tisíce lidí a 90 % z nich skórovalo  na střední, středně těžkou nebo těžkou depresi. 

Potenciál je obrovský, což je vidět z popularity a vysoké návštěvnosti stránek, ale také ze zpětné vazby různých odborníků, kdy např. psychologové a psychiatři na Ukrajině doporučují svým klientům a pacientům naše stránky jako podpůrný nástroj pro péči o vlastní duševní zdraví. Záleží ale samozřejmě na možnostech dalšího financování, především zaměřeného na rozvoj stránek, komunikaci a návaznou psychoterapeutickou podporu. V současné době vzniká mobilní aplikace, která dostupnost nové platformy ještě výrazně znásobí.

https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(23)00120-7/fulltext

Dle TZ
www.nudz.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová