Závislosti

Léčba závislostí stála VZP roku 2022 více než miliardu korun


Kategorie: Závislosti Aktuality 
28.červen 2023

Lékařskou pomoc kvůli zdravotním problémům způsobených návykovými látkami vloni vyhledalo více než 42 tisíc klientů VZP, z toho dvě třetiny byli alkoholici, především pak muži. Celkem pojišťovna zaplatila za léčbu závislých více než 1,3 mld. Kč. Zprávu vydává pojišťovna k připomenutí Mezinárodního dne proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi, kterému byl věnován 26. červen.

Náklady VZP na léčbu závislostí každoročně stoupají, vloni to bylo o třetinu víc než před 5 lety. Počty závislých naopak výrazně nerostou. Lékaře vloni vyhledalo zhruba 42 tisíc pacientů, kteří se léčili s akutní intoxikací anebo při dlouhodobém užívání návykových látek s duševními poruchami a poruchami chování. Nejvíc z nich trpělo závislostí na alkoholu, častěji muži. Na rizikovou konzumaci alkoholu v Česku nedávno upozornila také Souhrnná zpráva o závislostech v ČR 2022. Ta uvádí, že Česko patří dlouhodobě mezi země s největší průměrnou spotřebou alkoholu na obyvatele. V kategorii rizikového pití alkoholu se pak podle ní nachází až 1,7 milionu dospělých.

Alkohol je nejčastější příčinou léčby také u dětí a mladistvých. Statistika VZP ukazuje, že v péči lékařů z důvodu užití nějaké návykové látky skončilo 1 625 dětí. I zde byl stejně jako u dospělých nejčastější příčinou alkohol (884), dále pak marihuana (214) a pervitin (180). V porovnání s ostatními evropskými státy patří Česká republika v počtu dětských toxikomanů nad průměr. Na rizikové chování dětí a mladistvých také upozorňuje zmíněná zpráva o závislostech. Podle ní například 17 % teprve jedenáctiletých dětí přiznalo, že někdy v životě pilo alkohol, 39 % 16letých studentů pilo v posledních 30 dnech nadměrné dávky alkoholu a někteří (12 %) dokonce jednou či vícekrát týdně.

Alkohol, tabák a marihuana patří mezi tzv. průchozí drogy, což znamená, že mohou vést k užívání daleko nebezpečnějších návykových látek. Pozor by si tedy měli dávat hlavně lidé, kteří si myslí, že „to mají pod kontrolou“. U dětí a dospívajících má závislost na drogách rychlejší vývoj a závažnější zdravotní rizika z důvodu jejich nevyspělosti jak mentální, tak tělesné. Dle TZ

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová