Cukrovka

Certifikace prvního českého startupu v oblasti AI zdravotní péče


Kategorie: Cukrovka Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
24.červen 2023

Diabetes mellitus je nemoc, kterou provází celá řada zdravotních komplikací. Jednou z nejčastějších je diabetická retinopatie – onemocnění oční sítnice, které může vést až k úplné slepotě. Pro zpomalení progrese tohoto onemocnění je velmi důležitá včasná diagnostika. Tu nyní může výrazně usnadnit a urychlit zdravotnický prostředek využívající umělou inteligenci, který v květnu 2023 získal vysoký stupeň certifikaci MDR IIb.

Diabetická retinopatie vzniká jako přímý důsledek chronické hyperglykémie, která způsobuje poškození sítnicových kapilár. Trpí jí přibližně každý třetí člověk s diabetem 1. i 2. typu a u každého desátého se vyvine forma tohoto onemocnění ohrožující zrak. Je také hlavní příčinou slepoty u dospělých v produktivním věku (20–65 let). To má devastující osobní a socioekonomické důsledky, přestože onemocnění je potenciálně preventabilní a léčitelné.

„Diabetická retinopatie se vyvíjí postupně a v počátečních stádiích nemusí vykazovat žádné zjevné příznaky. Prevence je proto založena na pravidelném očním vyšetření, které by měli všichni diabetici podstoupit minimálně jednou ročně,“ říká prof. MUDr. Martin Prázný, Ph.D., CSc. Až 40 % pacientů s diabetem však tyto pravidelné roční prohlídky u oftalmologa neabsolvuje, zejména kvůli časové náročnosti.2 Včasná diagnóza je ale jediným způsobem, jak identifikovat změny na sítnici dříve, než se objeví zjevné příznaky zhoršení zraku, a umožní nasadit účinnou léčbu, která může zastavit nebo zpomalit progresi onemocnění.

Řešením pro celkové zefektivnění diagnostiky diabetické retinopatie může být zdravotnický prostředek Aireen. Pochází z dílny českého startupu a na konci května získal jako vůbec první český startup v oblasti AI zdravotní péče certifikaci MDR IIb. „To je skutečně velký úspěch, byli jsme zde v pozici průkopníků. Pro všechny zúčastněné, včetně regulátora, to byla novinka, nebylo to lehké, ale postupně jsme se vývojem a certifikací systému mnoho naučili.“ komentuje novinku zakladatel Aireen.

Prostředek využívá snímky očního pozadí ze sítnicové kamery a zpracovává je výkonným počítačem využívajícím umělou inteligenci pro analýzu očních snímků a detekci příznaků diabetické retinopatie. Diagnostikuje ji s vysokou přesností během pouhých 30 sekund, a to i ve stádiích, kdy ještě pacient nevnímá zdravotní obtíže. Umožňuje tak rychle a spolehlivě zjistit přítomnost diabetické retinopatie a v konečném důsledku zahájit léčbu dříve a minimalizovat riziko ztráty zraku pacienta.  Pro hodnocení snímků využívá kaskádu neuronových sítí. Jednotlivé sítě jsou trénovány pro různé typy hodnocení a společně zabezpečují vysokou kvalitu diagnostiky fundus snímků. Umožňuje vyšetření nejen v ordinacích oftalmologů, ale i u diabetologů. Je zapotřebí pouze nezbytné vybavení, tedy software a sítnicovou kameru. Díky tomu mohou pacienti s diabetem absolvovat oční vyšetření v rámci svých pravidelných návštěv u diabetologa.  Screening diabetické retinopatie pomocí umělé inteligence je plně hrazen ze zdravotního pojištění.

https://www.idf.org/our-activities/care-prevention/eye-health.html

https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/40-diabetiku-chybi-ocni-vysetreni-nove-ho-mohou-poskytnout-primo-diabetologove

Dle TZ

www.airen.com

www.insighters.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová