Imunita

Inovace v preventivní péči o zdraví


Kategorie: Aktuality Imunita 
26.červen 2023

Péče o zdravotní stav může mít hlubší rozměr. Jeho základem by měla být preventivní péče o zdraví, jejíž neoddělitelnou součástí jsou pravidelná laboratorní vyšetření zaměřená např. na civilizační choroby, potravinové intolerance, alergie, ale i zjištění rizika zubního kazu či analýzu mikrobiomu. Podstatu projektu Inovace v preventivní péči o zdraví přináší tentokráte Česká zemědělská univerzita (ČZU) a značka NEXTEOM.

Testy jako analýza mikrobiomu, zjištění rizika zubního kazu, screening civilizačních chorob, ale také vyšetření alergií a potravinových intolerancí jsou ve světě stále častější a dokážou upozornit na mnoho zdravotních problémů, rizik a předcházet vážným zdravotním komplikacím.

Odpovědi proč někdy bolí hlava, proč se nedaří zhubnout, potíže s pletí, snižující se výkonnost při sportu anebo proč děti odmítají některé potraviny dává analýza potravinových intolerancí, kterou nabízí značka NEXTEOM ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou. „Například potravinové intolerance mohou vyvolávat nejrůznější problémy, které si ani s konkrétním jídlem nespojíte, protože se mohou dostavit i několik hodin či dnů poté, co jste něco snědli. Důsledkem mohou být nejen trávicí potíže, ale i kožní problémy, únava, poruchy spánku či bolest hlavy,“ říká MUDr. Jan Špička, MBA.

To samé platí i o mikrobiomu, tedy zdravém osídlení trávicího traktu, zejména ústní dutiny a střev. Existuje stále více důkazů o spojitosti mezi orálním a střevním mikrobiomem a celkovým zdravím. Například nerovnováha v mikrobiomu může být spojena s rozvojem chronických zánětlivých procesů v organismu, což může vést k většímu riziku mnoha zdravotních problémů, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, a dokonce i některé druhy rakoviny.

Střevní mikrobiom je důležitý pro imunitu, náladu i hmotnost. Např. přítomnost bakterie Streptococcus mutans v dutině ústní má vliv na riziko vzniku zubního kazu, které se dá včasným odhalením minimalizovat. Vyšetření se v současnosti provádějí dokonce samoodběrem, a to prostřednictvím mikrosamplingu (v případě krevních testů odběrem několika kapek kapilární krve z prstu). Není nutný odběr žilní krve, dokonce ani návštěva odběrových míst. (Poštou  dorazí sada pro samoodběr, nebo je možný  odběr na požádání  doma či ve firmě, dle preferencí. Následuje pohodlné a bezpečné doručení výsledků elektronickou formou s jejich srozumitelnou interpretací a vysvětlením naměřených hodnot tak, aby porozuměl i laik.

Česká zemědělská univerzita chce ve spolupráci s NEXTEOM v projektu Inovace v preventivní péči o zdraví poukázat na možnosti moderního přístupu k laboratorním analýzám. Novinkou je otevření kontaktního místa v areálu univerzity, které bude provozovat NEXTEOM a kde bude možné tato vyšetření absolvovat, případně konzultovat jejich význam a výsledky.

„Ke kvalitnímu pojetí života patří komplexní pohled na svět a přístup k němu. Tak jako se pomocí nejrůznějších strategických metod a nástrojů, v jejich souladu, staráme například o krajinu, která je zdrojem všech nezbytných potřeb pro život, umožňujeme také nejmodernější péči o lidské zdraví a následnou kvalitu života obecně. Vzhledem k tomu, že se jednotlivé faktory vzájemně ovlivňují, jsme si jisti dosažením vzájemné harmonie. Věříme, že tento benefit přispěje k celkově dobré kondici jednotlivců, kteří se starají o své zdraví a dbají na prevenci onemocnění,“ vysvětluje spolupráci se značkou NEXTEOM kvestor ČZU Ing. Jakub Kleindienst.

Kontaktní místo bude sloužit nejen zaměstnancům a studentům České zemědělské univerzity v Praze, ale i veřejnosti. Více na: www.nexteom.com

Česká zemědělská univerzita v Praze je čtvrtou až pátou největší univerzitou v ČR. Spojuje v sobě stopatnáctiletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství a lesnictví, ekologie a životního prostředí, technologií a techniky, ekonomie a managementu. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2022 se  se stala 45. nejekologičtější univerzitou na světě díky umístění v žebříčku UI Green Metric World University Rankings.

Dle TZ

www.rektorat.czu.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová