Možnosti řešení obezity

Nová naděje pro pacienty s obezitou


Kategorie: Možnosti řešení obezity Aktuality 
30.červen 2023

Tým lékařů Fakultní nemocnice v Motole a nejmodernější technologie se spojují, aby nabídly pacientům účinnou cestu k léčbě obezity i jejích přidružených onemocnění. Díky pokročilým metodám bariatricko-metabolické chirurgie se pacientům otevírá možnost trvalého hubnutí i výrazného zlepšení jejich celkového zdravotního stavu.

Centrum léčby obezity při Interní klinice 2. LF UK a FN Motol pod vedením MUDr. Dity Pichlerové, Ph.D., nabízí pacientům multioborový tým složený z nutričních terapeutů, psychologů, gastroenterologů, diabetologů, chirurgů a dalších specializací. Výhodou je přítomnost mezioborového týmu pod jednou střechou, kde odborníci mohou v péči o obézního pacienta úzce spolupracovat.

Pracoviště používá při léčbě obezity nejnovější léky jak v injekční, tak v tabletové formě a rozvíjí v České republice ojedinělý program robotické bariatrické operativy. Bariatricko-metabolické operace jsou chirurgické výkony v oblasti trávicího traktu. Jejich pomocí lze účinně léčit obezitu i asociovaná onemocnění, jako je například diabetes mellitus 2. typu, vysoký cholesterol, hypertenze a další.

 Primárně jsou určeny pro pacienty s BMI vyšším než 35 s přidruženými komorbiditami, lze je však indikovat i u prvního stupně obezity, tedy při BMI nad 30 při přítomnosti cukrovky. V současné době se jedná o nejúčinnější metodu léčby diabetes mellitus 2. typu.

Principem bariatricko-metabolických operací je jakési zmenšení trávicího traktu, a to buď restrikčními výkony, tedy zmenšením žaludku nebo výkony malabsorpčními, kdy dochází k částečnému zásahu i do střeva. Takto je ovlivněna nejen velikost snědené porce, ale pacientovi se po operaci změní i hladina některých hormonů a neurohormonů, takže má menší hlad a menší chuť a celkově se mění nastavení těla na hubnutí. „Ve FN Motol se provádí restrikční typ operace - tubulizace neboli sleeve gastrektomie, což je i světově nejrozšířenější výkon,“ upřesňuje vedoucí lékařka Centra léčby obezity při Interní klinice 2. LF UK a FN Motol.

Kromě hodnoty BMI musí pacient splňovat několik dalších podmínek. Na jeho péči a indikaci k operaci se podílí multioborový tým v čele s internistou - obezitologem, dále musí pacient opakovaně navštívit nutričního terapeuta, projít psychologickým vyšetřením a podstoupit krevní testy, gastrofibroskopické vyšetření žaludku a sonografické vyšetření břicha. Opakovaně se měří tělesné složení na bioimpedanční váze. Všichni odborníci musí pacienta k operaci schválit.

„Velmi důležité je, aby pacient prokázal také vůli ke spolupráci. Před operací je nutno pod dohledem specialisty začít upravovat jídelníček, zmenšit porce, naučit se něco o složení potravin a přizpůsobit pitný režim. Touto změnou začnou obvykle pacienti hubnout. Při zhubnutí, byť jen několika kilogramů, se zmenší velikost jater, která jsou obvykle steatotická a současně se sníží objem nitrobřišního tuku, takže operace je pak technicky snáze proveditelná. Zároveň pacient vlastně trénuje, jak bude jíst po operaci - často a méně, s vysokým obsahem bílkovin,“ vysvětluje nutriční terapeutka Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol.
Samotný zákrok se provádí roboticky asistovaně v celkové anestezii a trvá přibližně 90 min. Doba hospitalizace je několik dní. Robotická operativa bude pravděpodobně budoucnost chirurgického oboru. "Pracovišť robotické bariatrické chirurgie je ve světě zatím málo a FN Motol se řadí k prvním v republice,“ říká prof. MUDr. Alan Stolz, Ph.D., MBA, přednosta Chirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol.
Dle TZ
www.fnmotol.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová