Výživa

Esenciální fosfolipidy pro zdravá játra


Kategorie: Aktuality Výživa 
29.červen 2023

Lipidy jsou skupina organických molekul, které jsou pro živé organismy nepostradatelné a hrají v těle důležitou roli. Patří mezi ně také esenciální fosfolipidy, které jsou důležité pro správnou funkci některých orgánů. Jak tento typ lipidů pomáhá udržovat zdraví jater, chránit je před škodlivými vlivy, regenerovat je a kde je lze získat?

Lipidy v těle plní řadu funkcí. Pro život jsou velmi důležité – slouží například jako zásobárna energie, jsou součástí buněčných membrán a „surovinou“ pro tvorbu některých hormonů, fungují také jako „rozpouštědlo“ pro vitaminy A, D, E a K, které díky nim dokáže organismus využívat. Existuje mnoho typů lipidů s jedinečnými funkcemi pro tělo. Nejznámější jsou tuky (triglyceridy), steroidy a tzv. fosfolipidy.

Zvláštním typem fosfolipidů jsou pak tzv. esenciální neboli základní fosfolipidy: Esenciální fosfolipidy pomáhají udržovat celistvost buněčných membrán, propustnost pro přenos živin a odpadních látek a jsou podstatné například i pro správné fungování mozku a nervového systému.

Esenciální fosfolipidy jsou velmi důležité i pro zdraví jater, a to z několika důvodů. Jako klíčová složka jaterních buněk jsou nezbytné pro udržování a obnovu membrány jaterních buněk, čímž pomáhají chránit játra před poškozením. Podporují také tvorbu žlučových kyselin, které jsou důležité pro trávení tuků, vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a vylučování toxických látek z těla. Kromě toho dokáží podporovat metabolismus tuků v játrech tím, že regulují hladinu cholesterolu a triglyceridů v těle.

Esenciální fosfolipidy se již déle než 30 let užívají k léčbě a prevenci všech forem akutních a chronických onemocnění jater a jako pomocný prostředek při toxickém poškození jater. Při jaterních onemocněních, u kterých dochází k poruše metabolismu v jaterních buňkách, jsou fosfolipidy podané v léku přednostně využity jaterními buňkami a zabudovány do jejich buněčné membrány. Tím pomáhají urychlovat obnovu i zlepšovat funkci jaterních buněk a podporují tak jejich regeneraci. Esenciální fosfolipidy jsou užitečné pro podporu funkce jater při různých zdravotních problémech, jako jsou například záněty jater nebo jaterní onemocnění způsobená léky, alkoholem nebo chemickými látkami.

Tělo si však tento typ lipidů nedokáže vyrobit samo, a proto je musíme získávat z potravy – obsahují je například vejce, sója, kukuřice, ořechy, ryby nebo mořské plody.  

Koncentrované množství esenciálních fosfolipidů obsahuje volně prodejný lék v tvrdých tobolkách dostupný v lékárnách bez lékařského předpisu a mohou jej užívat dospělí a děti od 12 let (s hmotností přibližně 43 kg). V zásadě neexistují žádná omezení na dobu užívání tohoto léku, ale doporučuje se délka léčby alespoň 1–3 měsíce. Délku léčby může také určit individuálně lékař.  Dle TZ

www.insighters.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová