Výživa

Až 60 % Čechů pravidelně užívá vitaminy (průzkum)


Kategorie: Aktuality Výživa Vitamíny 
27.červen 2023

Užívání doplňků stravy je třetí nejčastější činností, kterou Češi tento rok pro podporu svého zdraví dělají. Potvrdily to dvě pětiny respondentů mezi českou dospělou populací v nedávném průzkumu farmaceutické společnosti STADA.Tento výzkum mapuje návyky v péči o zdraví a trendy celkového životního stylu. Konzumace vitaminových doplňků je mezi českými spotřebiteli o něco častější než doplňování minerálů.   

Oproti období před COVIDem-19 je růst spotřeby nejrůznějších doplňků stravy v rozmezí 25–30 % v závislosti na tom, které typy doplňků stravy do výběru zařadíme. Zájem spotřebitele se mnohem více přesouvá od přípravků zaměřených výhradně na podporu imunity typických pro období COVIDu-19, ke každodennímu doplňování vitaminů, minerálů nebo probiotik. V lékárnách, ať už internetových nebo kamenných, se nejvíce nakupuje hořčík a probiotika.

Vitaminy a minerály jsou pro lidské zdraví nezbytné, lidský organismus je přijímá ve stravě. Doplňování vitaminů hraje důležitou roli ve správné činnosti imunitního systému, orgánů a při stavbě tělesných tkání. Průzkum potvrdil, že znalost o 13 základních vitamínech a přibližně 25 minerálech mají nejčastěji mladí lidé, u vitaminů také ti, kdo se o své zdraví důsledně zajímají.

Vitaminy ve formě doplňků stravy pravidelně konzumuje 60 % Čechů, z toho téměř 40 % denně, zejména pak ženy. Pětina respondentů je užívá spíše nahodile. Každý desátý Čech je konzumuje jen v případě nemoci, ať už své nebo člena rodiny. Nejsilnější skupinou pravidelných uživatelů jsou lidé se závažnými zdravotními potížemi. Zařazení doplňků stravy do pravidelného užívání potvrzuje i třetina dotazovaných bez jakýchkoliv zdravotních komplikací. Nejoblíbenější a zároveň nejčastější formou příjmu vitaminů je kombinace přirozené stravy a doplňků stravy, kterou upřednostňuje téměř polovina respondentů. U dětí tuto preferovanou variantu potvrdila čtvrtina rodičů. 

Mezi hlavní důvody pro konzumaci vitaminů v podobě doplňků stravy Češi uvádějí posílení imunity (74 %), dále pak lepší zvládání nemoci (32 %) a zlepšení fyzické kondice (26 %). Zejména ženy tyto vitaminové doplňky volí také za účelem podpory růstu a kvality vlasů (17 %) a rovněž na podporu zdravé pokožky a nehtů (13 %). Doporučení lékaře vede k nákupu doplňků stravy 13 % Čechů. Minerály pravidelně konzumuje až polovina dospělé populace, z toho denně 28 %. Náhodnou konzumaci uvádí necelá čtvrtina respondentů.

Dospělí nejčastěji užívají vitamin C (téměř 70 %), následují vitaminy D a B. Pro děti rodiče nakupují zejména multivitaminy. Z minerálů respondenti doplňují především hořčík, vápník, zinek a železo. U dětí rodiče minerály nedoplňují vůbec nebo volí opět již připravený mix minerálů.   

Informace o vitaminech a minerálech lidé čerpají především na internetu, uvedlo to 37 % respondentů. V těchto otázkách se 15 % Čechů radí také s lékařem a 11 % s lékárníkem.  Radu lékařů využívají častěji muži a lidé se závažnými zdravotními komplikacemi. Při nákupu doplňků stravy však Češi jasně preferují klasické kamenné lékárny (52 %), a to napříč všemi věkovými skupinami. Necelých 20 % pak volí on-line lékárny a 11 % e-shopy s doplňky stravy. Pravidelní uživatelé doplňků ale dvakrát častěji dávají přednost nákupu online.

Výzkum byl proveden v březnu 2023 agenturou STEMMARK na reprezentativním vzorku české dospělé populace u 1 000 respondentů. 

Dle TZ

www.bestcg.com

www.stada.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová