Další

Inkontinence nezabije člověka, ale jeho život


Kategorie: Aktuality Inkontinence 
20.červen 2023

Potížemi s únikem moči trpí v České republice mnoho pacientů, zejména žen, ale příliš se o tom neví. Nemoc je ve společnosti stále tabu, pacienti se za ni stydí a raději o ní nemluví. Inkontinence je však onemocnění jako každé jiné, není důvod se stydět a uzavírat se doma, ale naopak vyhledat pomoc. Trvalé řešení některých příčin nabízí moderní medicína v podobě tzv. sakrální neuromodulace. Pacientovi se do těla zavede malý implantát, který pomocí elektrických impulzů stimuluje nervy nad kostrčí. Zákrok pacienta zbaví potíží, nebo je alespoň zásadně sníží. Metoda, o které mnoho lidí stále neví, je plně hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

 

Inkontinence se projevuje únikem moči či stolice nebo naopak neschopností se vyprázdnit. Souvisí s tím neustálé nucení jít na toaletu i časté bolesti břicha. Jedná se zejména o hyperaktivitu močového měchýře nebo naopak o retenci moči (zadržování, nemožnost se vymočit), která vyžaduje cévkování. Inkontinence stolice trápí zhruba 3,5 % lidí do 60 let, ve vyšším věku potíže narůstají, nad 70 let se to týká až 15 % lidí. Inkontinence stolice je sice méně častá, zato je spojována ještě s větším stigmatem. Projevuje se samovolným únikem stolice, nebo naopak obtížemi s vyprazdňováním. Nemoc zdaleka nepostihuje pouze seniory, problémy s ní mají rovněž lidé mladší.

Příčiny jsou někdy neznámé, často ale souvisí s operacemi, které naruší nervy v oblasti pánevního dna (poporodní poranění, poúrazové stavy spojené s poraněním míchy či mozku), někdy to bývá  i stres. Provázet však mohou i jiná závažná onemocnění, například roztroušenou sklerózu, mozkovou mrtvici či diabetes. Ať je příčina jakákoli, inkontinence omezuje život pacienta ve všech směrech. A protože navíc stud brání problémy řešit, může v pokročilé fázi nastat sociální izolace. Výrazně může přispívat velké společenské stigma, které nemoc provází. Při léčbě inkontinence přitom v obecné rovině platí to, co u spousty jiných onemocnění – je dobré své problémy řešit včas, později už mají lékaři poměrně omezené možnosti.

Přitom jakékoli zmírnění obtíží pomáhá pacienta vrátit do života. Metoda nazývaná sakrální neuromodulace je miniinvazivní (tedy velmi šetrný) zákrok, který pacienta může zbavit potíží. Pod kůži na hýždi se zavede stimulátor propojený s elektrodou umístěnou do oblasti křížové kosti. Ta vysílá slabé impulzy a pomáhá obnovit spojení mozek-pánevní dno, dodává správné informace o plnosti močového měchýře, potřebě se vyprázdnit atp. Přítomnost neurostimulátoru v těle pacienta nijak neomezuje, může se věnovat aktivitám tak jako předtím. Po nastavení funguje přístroj plně automaticky, nervové zakončení je kontinuálně stimulováno a životnost baterie je až 7 let bez dobíjení. Zákrok je plně proplácený zdravotními pojišťovnami.  

„Metoda sakrální neuromodulace je vysoce efektivní, zároveň i maximálně šetrnou metodou, která dokáže pacienta zbavit obtíží až o 95 %. Provádí se ve dvou krocích, nejprve je elektroda implantována tzv. „na zkoušku“, po dobu čtrnácti dnů se zkouší účinnost terapie i nastavení stimulace, v této fázi je ovládána externím stimulátorem. Ve druhé fázi je implantován dlouhodobý stimulátor do oblasti nad kostrčí „natrvalo“. Zákrok je však vratný, pokud by například příčiny inkontinence postupem času vymizely, je možné přístroj snadno vyjmout,“ vysvětluje odborný lékař z Nemocnice Hořovice, kde se rovněž zákrok provádí.

Sakrální neuromodulaci je možné podstoupit ve specializovaných centrech na pěti místech České republiky. Zákrok inkontinence moči provádějí střediska ve Fakultní nemocnici Motol a Fakultní nemocnici Ostrava. Na inkontinenci stolice se zaměřují pracoviště v Nemocnici na Bulovce, Nemocnici Hořovice a brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. V Česku mohou pacienti zákrok touto metodou využívat od roku 2018, od té doby jej absolvovaly téměř dvě stovky pacientů.

Podstatné informace o inkontinenci, možnosti řešení, ale i dotazník, který mohou vyplnit zájemci o léčbu metodou sakrální neuromodulace, jsou k dispozici na www.bezomezeni.cz.

Dle TZ

www.bisonrose.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová