Další

Světový týden kontinence


Kategorie: Aktuality Inkontinence 
20.červen 2023

V České republice trápí nechtěný únik moči neboli inkontinence přibližně sedm až deset procent populace. Celosvětově je to více než 400 milionů lidí. Přestože existují různé možnosti řešení, je inkontinence stále vnímána jako velké tabu. Každoroční Světový týden kontinence (World Continence Week) se snaží obrátit k této problematice pozornost a pomoci tak odstranit stigma spojené s touto obtíží.

Problémy s nechtěným únikem moči mají významné dopady na kvalitu života pacientů. Velká část případů je přitom řešitelná, je ovšem nutné vyhledat odbornou pomoc. Zajít k lékaři nebo o problému začít hovořit se ovšem pacienti mnohdy zdráhají. Celoevropský průzkum, který už v roce 2019 realizovala skupina HARTMANN na inkontinentních pacientech nad 45 let, situaci potvrzuje.

Negativní dopady na život uvedlo šedesát osm procent respondentů. Mnoho z pacientů si při prvních projevech nechtěného úniku moči nechtělo problém vůbec připustit. Více než polovina – padesát dva procent – se domnívala, že se jedná jen o dočasnou obtíž, která zase zmizí. Sedmdesát procent respondentů se domnívalo, že si s inkontinencí poradí samo.

Stejný průzkum pak potvrdil i obavy o nechtěném úniku moči vůbec mluvit. Jako společenské tabu téma inkontinence vnímalo 52 procent respondentů napříč Evropou. Dvě třetiny z nich o problému nikdy nehovořily se svými přáteli, více než polovina (53 procent) se svou rodinou, a 43 procent dokonce ani s partnerem. Podle posledního průzkumu 6 z 10 dotázaných uvádělo, že by si přálo, aby byla společnost tématu inkontinence otevřenější.  Světový týden kontinence (World Continence Week) zaštiťuje WFIPP, je součástí aktivit Incofora.

Akce slouží k informování veřejnosti o prevenci, diagnostice a léčbě inkontinence. Zdravotníci, organizace a jednotlivci se spojují, aby vzdělávali a podporovali ty, kteří nechtěným únikem moči trpí. Světový týden kontinence nám tak připomíná, že lze společně najít řešení a zlepšit kvalitu života těch, kteří s touto obtíží bojují. Dle TZ

www.hartmann.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová