Léčiva

Projekt o antibiotické rezistenci zlepšil znalosti (průzkum)


Kategorie: Léčiva Aktuality 
21.červen 2023

Antibiotika jsou v posledních osmdesáti letech zásadním léčivem v boji proti bakteriálním infekcím. Zejména kvůli nezodpovědnému chování společnosti dochází k tomu, že se stále častěji objevují kmeny bakterií, které dokáží antibiotické léčbě vzdorovat. Protože je doslova životně důležité zachovat si antibiotika jako účinnou zbraň i do budoucnosti, vznikl projekt Prevence antibiotické rezistence, jehož zadavatel byl Státní zdravotní ústav. Projekt se snažil obrátit pozornost společnosti k tématu antibiotické rezistence a naučit českou veřejnost lépe s antibiotiky nakládat. Úspěšnost kampaně prozrazují výsledky společného průzkumu agentur Engage Hill a Remmark z jara 2023.

Antibiotická rezistence může být za pár let nejčastější příčinou smrti. Podle odborníků by mohlo v roce 2050 umírat zhruba 10 milionů jedinců po celém světě právě na následky rezistence bakterií. Tento negativní jev ročně zabije v ČR více lidí než autonehody.

„Rezistence znamená odolnost bakterií vůči léčivým účinkům antibiotik. Vzniká v důsledku nadměrného užívání antibiotik, zejména vybraných širokospektrálních skupin, při kterém si na ně bakterie zvyknou. Léky na ně přestanou účinkovat. V praxi to znamená, že užívání antibiotik zdravotní stav nezlepší,“ objasňuje princip antibiotické rezistence doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika SZÚ a odborná garantka projektu Antibiotickarezistence.cz, který byl zahájen v listopadu 2021.

S informací o nefungování antibiotik na nachlazení se setkalo o čtvrtinu více populace Jak ukazují statistiky z jiných zemí, kde proběhla podobná kampaň, vzdělávání veřejnosti je pro zodpovědné nakládání s antibiotiky zásadní. V České republice to potvrdil průzkum agentur Engage Hill a Remmark. Probíhal v rámci projektu a sloužil jako zpětná vazba poskytující informace o efektivitě kampaně. Byl realizován ve 2 etapách: první se uskutečnila ještě před spuštěním projektu (07/2021) a druhá v samotném závěru kampaně (04/2023). Prozrazuje následující:

V posledních 12 měsících se 58 % veřejnosti setkalo s informací o tom, že se antibiotika nemají užívat zbytečně, např. na nachlazení. Je to o 23 % více než v roce 2021, což je úžasný výsledek. Se samotným termínem antibiotická rezistence se setkalo 61,5 % respondentů. I to je oproti 43 % z roku 2021 zásadní skok. Informace se už nyní promítají také do praxe a Češi si uvědomují, že je třeba si antibiotik vážit a zacházet s nimi s respektem.

Před realizací kampaně z průzkumu vyplynulo že téměř 40 % respondentů žádá aktivně lékaře o antibiotika i přesto, že jejich onemocnění může mít například virový původ, kdy tyto léky nepomáhají. Celých 37 % si mylně myslelo, že léčba pomocí antibiotik zkrátí třeba léčbu nachlazení. Třetina dotazovaných měla v lékárničce antibiotika pro případ nouze, což je samozřejmě chyba, protože o indikaci antibiotik by měl rozhodovat jedině lékař na základě vyšetření.

Zásadní dopady působení kampaně – výsledky průzkumu z jara r. 2023: Jen 5,6 % respondentů uvedlo, že antibiotika působí proti nachlazení. Oproti r. 2021 jde o pokles o 5%. 30,6 % lidí zmínilo, že léčba antibiotiky zkrátí dobu léčby nachlazení - o 6 % méně než v r. 2021. Nejvýraznější nárůst znalostí je u skupiny mužů ve věku 16-24 let (12 %) a mužů 35 let a více (8-10 %). 74,9 % populace nyní ví, že příčinou antibiotické rezistence je nesprávné užívání antibiotik - o 9 % více než v roce 2021. 29,3 % spotřebitelů uvádí, že má v lékárničce přípravek obsahující antibiotika pro případ urgentní potřeby - o 4 % méně oproti 2021. Svého lékaře o předepsání antibiotik žádalo 34,4 % spotřebitelů - o 5 % méně než v r. 2021.

Výrazný pokrok v informovanosti lidí o nebezpečí antibiotické rezistence je opravdu radostný. Zůstává ovšem zodpovědný přístup každého k antibiotikům. Zásadní je téma nadále oživovat a opakovat informace. Stále zůstává nepochopení a vliv dezinformací. Lidé dávají do souvislosti informační kampaň o antibiotické rezistenci s nedostatkem některých léků, který v poslední době opakovaně řeší nejen Česká republika. Kampaň, která začala před více než dvěma lety, rozhodně nebyla, ani nemohla být, motivována současnou situací na trhu s léky. Vždy šlo a ze strany SZÚ i v budoucnu půjde o velmi důležitou zdravotní osvětu, o informování veřejnosti a podporu pochopení problému antibiotické rezistence pro možnosti budoucí léčby mnoha infekcí.

Aktuální výzkum ukázal, že 96 % respondentů projevuje důvěru ve svého lékaře stejně tak jako v průzkumu realizovaném v roce 2021. Zajímavým zjištěním je, že 25 % pacientů si před samotnou návštěvou lékaře stanovuje chybnou diagnózu, z nich se 20 % domnívá, že je třeba nasadit antibiotika. Data z výzkumu prozrazují, že je poměrně velký prostor pro to, aby lékař správnou argumentací změnil názor pacienta. Naštěstí celých 96 % populace svému lékaři důvěřuje.

Kampaň, jejímž zadavatelem je Státní Zdravotní ústav a realizovaná agenturami McCann Prague, Remmark a Engage Hill, prokazatelně dokázala posunout vnímání problematiky antibiotické rezistence k lepšímu. Získala stříbrné ocenění v soutěži o nejefektivnější reklamu Effie a zlatou medaili v soutěži IMC Czech Awards.

Projekt se zaměřil také na samotné lékaře. Existují případy, kdy si lékař není zcela jistý, zda antibiotika indikovat, či nikoliv. Správná a účelná preskripce antibiotik je jednou z největších dovedností lékaře. Vzdělávání lékařů v řádném způsobu podávání antibiotik je nezbytnou součástí jejich kontinuálního vzdělávání. Proto bylo pro praktické lékaře připraveno doporučení, jak v těchto situacích postupovat. (www.Antibiotickarezistence.cz v sekci pro odborníky). Další důležité informace o četnosti transkripce antibiotik s doporučenými prahovými hodnotami i souhrnnými referenčními hodnotami v regionu i celé ČR, najdou lékaři na Portálu ukazatelů KZP (Kanceláře zdravotního pojištění) puk.kzp.cz. Je určený nejen pro praktické lékaře pro dospělé i pediatry, ale i další ambulantní specialisty.

Realizátorem projektu Prevence antibiotické rezistence je Státní zdravotní ústav. Projekt Prevence antibiotické rezistence (ZD-PDP2-001) byl podpořen grantem z Fondů EHP 2014–2021 z programu Zdraví. www.eeagrants.cz

Dle TZ

www.antibiotickarezistence.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová