Očkování

O očkování informuje většinou praktický lékař(průzkum)


Kategorie: Aktuality Očkování 
21.červen 2023

Hlavním zdrojem informací o očkování je pro 56 procent dotázaných praktický lékař, 31 procent se pak radí i s lékařem specialistou. O vakcinaci a vakcínách přitom zjišťuje informace 90 procent dotázaných, ukázal průzkum agentury IPSOS mezi obyvateli České republiky staršími 35 let.

Druhý nejčastější zdroj informací o vakcinaci jsou obecné internetové vyhledávače (například Google nebo Seznam), a to pro 47 procent lidí. Roli v získávání informací k této problematice hraje také rodina a přátelé, s nimiž toto téma probírá 42 procent respondentů. S velkým odstupem pak jako zdroj informací slouží televize (18 procent), dále webové stránky výrobců vakcín či farmaceutických společností (13 procent), internetové blogy a fóra (12 procent) a lékárníci (11 procent), desetina pak na sociálních sítích. Nejméně lidé vyhledávají informace v rádiu a tištěných médiích (shodně po 8 procentech).

Uvedená čísla ukazují, že informovanost o možnostech očkování je v některých případech nedostatečná. Například o tom, že se lidé mohou nechat očkovat proti pneumokokovým infekcím, ví celkem 29 procent respondentů, ve věkové kategorii 65 a více je to 34 procent dotázaných. Přitom právě lidé starší 65 let patří k nejohroženějším skupinám při nákaze pneumokokem.

 Jak ukazují data za rok 2021 ze Státního zdravotního ústavu, právě v této kategorii je výskyt invazivních pneumokokových infekcí nejvyšší (140 nemocných) a také nevyšší úmrtnost na tyto infekce – celkem 32. Mezi závažnější neboli invazivní pneumokoková onemocnění (s průnikem bakterie do krve) patří zápal plic, otrava krve nebo zánět mozkových blan. Bakterie Streptococcus pneumoniae přirozeně osidluje sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích. Šíří se vzdušnou cestou – kašlem, kýcháním.  Dle TZ

www.temper.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová