Knižní recenze a anotace

Zdravotnické novinky z Grady II. část


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace Novinky ze zdravotnictví 
18.červen 2023

Nakladatelstvá Grada uvádí novinky ze zdravotnické literatury (pokračování).

Polák Martin: Urgentní příjem - nejčastější znaky, příznaky a nemoci na oddělení urgentního příjmu
Grada, 2023, vydání 3., přepracované a doplněné, str. 888

Publikace se věnuje nejčastějším stavům, se kterými se může lékař na oddělení urgentního příjmu setkat, především stavům interní povahy. Ukazuje, jak přistupovat k pacientovi na základě triáže, a to s ohledem na obtíže, se kterými přichází, nebo na již zjištěné onemocnění, se kterým je na urgentní příjem transportován. Kniha uvádí také kritéria pro přijetí či propuštění pacienta, diferenciální diagnostiku pro uvedené stavy, způsob diagnostiky i iniciální opatření na urgentním příjmu. Součástí jsou také mnemotechnické pomůcky pro zapamatování. Čtenář najde i některé specifické situace, jako přístup k pacientům jiného náboženského vyznání, postup u závažných stavů na palubě letadla apod.

Třetí vydání knihy navazuje na velmi úspěšná a rozebraná předchozí vydání. Od doby druhého vydání v roce 2016 se v medicíně mnohé změnilo, objevily se nové nozologické jednotky, jako např. COVID-19, jsou k dispozici nové diagnostické i léčebné postupy. Na urgentních příjmech se stále více lékaři setkávají s dalšími závažnými stavy, které vyžadují jejich pozornost. Zdravotníci jsou nuceni čelit obrovskému fyzickému i psychickému tlaku, jsou kladeny velké nároky na vlastní ochranu. Toto vše je zohledněno v novém vydání. Jsou zařazeny nové kapitoly (například únava, panická ataka, COVID-19, okluze a. centralis retinae), další kapitoly jsou přepracovány či doplněny.
 
Kniha je určena lékařům, kteří pečují o pacienty s emergentními a urgentními stavy, a to jak na odděleních emergency, tak interních odděleních. Podle zkušeností s již rozebranými vydáními knihu také využívají lékaři i záchranáři ZZS, letecké společnosti v ČR a studenti lékařských fakult.
https://www.grada.cz/urgentni-prijem-nejcastejsi-znaky-priznaky-a-ne-13029/

 

Kachlová Miroslava, Plevová Ilona: Postupy v ošetřovatelské péči 4
Hygienická péče, péče o lůžko, polohování pacienta
Grada, 2022, vydání první, str. 144

Autorky informují o režimech hygieny na odděleních, hygienické péči na lůžku, o ošetření kůže po hygieně, o možnostech práce s pacientem podle konceptu Bazální stimulace v rámci hygieny. Zabývá se převlékáním, mytím vlasů, péčí o zuby/dutinu ústní, péčí o oči, nehty, o režim pacienta atd. Jsou zmíněny typy lůžek, jejich úprava, převlékání a zejména polohování pacienta.
Má sloužit studentům a pedagogům a nelékařským zdravotnickým pracovníkům, kteří se dané problematice věnují.
https://www.grada.cz/postupy-v-osetrovatelske-peci-4-12011/

 

Sládková Petra a kolektiv: Ergodiagnostika v rehabilitaci
Grada, 2023, vydání první, str. 232

Čtenář se seznamuje s principy ergodiagnostiky, ergodiagnostickým vyšetřením a zapojením jednotlivých členů interprofesního týmu do procesu ergodiagnostiky (předpracovní rehabilitace), která je důležitou součástí rehabilitace ve zdravotnictví, určuje obecné schopnosti jedince k práci.

Jednotlivé kapitoly postupně seznamují s vývojem koncepce metodiky ergodiagnostiky a s legislativními základy, na kterých systém ergodiagnostických center je založen.. 

Cílovou skupinou publikace, která na našem odborném knižním trhu dosud chyběla, jsou odborníci mnoha specializací, kteří se podílejí na posuzování zdravotního stavu a doporučují další postup rehabilitace při začleňování nemocných zpět do běžného života a práce.
https://www.grada.cz/ergodiagnostika-v-rehabilitaci-12465/

 
Hajdučková Adriana, Plevová Ilona, Janíková Eva: Angiologie pro sestry
Grada, 2023, vydání první, str, 176

Publikace se zabývá problematikou cévních onemocnění z pohledu sestry, popsány jsou nejčastější patologie postihující tepenný a žilní systém. V knize je také odborná medicínská část, kam jsou zařazeny základní definice a patofyziologie, etiologie, klinický obraz, diagnostické postupy a algoritmy a v neposlední řadě také terapeutické postupy a intervence. Od této části se odvíjejí ošetřovatelské intervence a doporučení pro zdravotníky k poskytování odborné péče. 

Knihu využijí zejména nelékařští zdravotničtí pracovníci, kteří se v zařízeních ambulantní nebo lůžkové péče starají o pacienty s cévním postižením.

https://www.grada.cz/angiologie-pro-sestry-7921/

 

www.grada.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová