Knižní recenze a anotace

Zdravotnické novinky z Grady I. část


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Knižní recenze a anotace Aktuality 
17.červen 2023

Nakladatelství Grada uvádí novinky ze zdravotnické literatury

Skvašík Andrej: Patológia pre nelekárske odbory
Grada, 2023, vydání první,str. 150

Základy patológie sú učebnicou určenou pre nelekárske študijné odbory vysokých škôl a študentov stredných zdravotníckych škôl. Učebnica bola vytvorená za účelom nahradiť súčasnú učebnicu patológie z roku 1978. Nový učebný text v otázke odbornosti korešponduje so súčasnými poznatkami v odbore, informácie pochádzajú z recenzovaných a overených zdrojov a učebných textov používaných na výučbu patológie na stredných aj vysokých školách doma aj v zahraničí. 

Učebnice kopíruje ministerstvom schválené učebné štandardy a čitateľov postupne sprevádza všeobecnou aj špeciálnou patológiou. Ponúka náhľad do histórie, rozdelenia a základných vyšetrovacích metód v patológii, zoznámi študentov zo základnými patologickými zmenami v organizme. 

Druhá časť sa venuje patológii orgánových systémov.  Je zabalené v atraktívnom dizajne, ktorý má tých, ktorý učebnicu vezmú do ruky, motivovať k štúdiu tohto zaujímavého odbor medicíny.
https://www.grada.cz/patologia-13834/

 

Šeblová Jana, Matěj Jaromírek a kolektiv: Etika urgentní medicíny z pohledu každodenní praxe
Grada, 2023, vydání první, str. 216

Kniha je zaměřena na oborově specifická témata akutní a urgentní péče z hlediska etiky. Autoři se snaží popsat dilemata, která zatím nejsou v české medicínskoetické rozpravě příliš častá, ale lékaři a záchranáři se s nimi setkávají. Texty vycházejí z praxe a jsou také na klinickou praxi orientovány.

Publikace neteoretizuje, ale klade otázky, se kterými se dříve či později setkají nejen specialisté urgentní medicíny, ale všichni zdravotníci, řešící akutní stavy.  Je nutné resuscitovat vždy? A pokud ne, kdy je resuscitace škodlivá? Jak mluvit s pacientem v terminální fázi života, jak zůstat lidský a neschovávat se za medicínu a technologie? Je etika potřebná i při zvládání mimořádných událostí a katastrof? Jak přijmout princip třídění, když je nemocných nebo raněných příliš a prostředků pomoci málo? Je omezení svobody jednotlivce při katastrofě správné? Co je etické při informování o nemoci, zdraví a mimořádných událostech v médiích? Existují nerovnosti v poskytování zdravotní péče? Jak zvládat pacienty, kteří si sami ničí zdraví, jak ošetřovat viníky dopravních nehod, agresory, sebevrahy? Na tyto, ale i mnohé další otázky se autoři pokoušejí odpovědět.
https://www.grada.cz/etika-urgentni-mediciny-13009/

 

Cvek Jakub, Halámka Magdalena  a kolektiv: Onkologie pro neonkology
Pro pregraduální studium a praktické lékaře
Grada, 2023, vydání první, str.280

Obecná část popisuje základní vlastnosti zhoubných nádorů, samostatné kapitoly jsou věnovány epidemiologii, kancerogenezi, stagingu nádorů, projevům nádorových onemocnění, plánu léčby, hodnocení léčebné odpovědi a komplexní protinádorové léčbě. Nechybí ani kapitoly o akutních stavech v onkologii a malnutrici.

Ve speciální části jsou popsány nejčastější nádory, se kterými se setkávají i praktičtí lékaři a lékaři jiných oborů než onkologie, od nádorů ORL oblasti přes nádory CNS, nádory plic, GIT, prsu, gynekologické nádory až po nádory ledvin a močového měchýře. 
Cílem této knihy není úplný výčet všech malignit, ale to, aby čtenář pochopil základní principy onkologické léčebné strategie autoři využívají konkrétní příklady a tabulky, obrázky a schémata.
Kniha je určena především praktickým lékařům a lékařům-neonkologům, kteří mají v péči nemocné s onkologickým onemocněním. Určena je rovněž pro pregraduální studium na lékařských fakultách.
https://www.grada.cz/onkologie-pro-neonkology-12196/


Klos Dušan a kolektiv: Nádory peritoneálního povrchu
Grada, 2023, vydání první, str. 240

V první části autoři seznamují čtenáře s anatomickými a histopatologickými charakteristikami peritoneálního povrchu a základní charakteristikou cytoredukční chirurgie (CRS) a hypertermické intraperitoneální chemoterapie (HIPEC). Tato léčba se postupem času stala standardem pro vybrané nádorové entity peritoneálního povrchu. A to přesto, že stále většina lékařů definuje postižení peritonea jako terminální stav nádorového onemocnění, bez možnosti léčby.

Toto jistě platí pro některé typy zejména sekundárních nádorů peritonea, avšak u některých typů nádorů dokáže tato léčba významně ovlivnit celkové přežití nemocných či období bez rekurence a některé pacienty i zcela vyléčit.

V kapitolách je zpracována epidemiologie nádorů peritoneálního povrchu, aktuální pohled na patologickou klasifikaci, skórovací systémy pro popis rozsahu peritoneální karcinomatózy, možnosti diagnostiky peritoneálního rozsevu, indikační rozvaha a kritéria pro provedení CRS a HIPEC. Operační výkon a následný HIPEC představují extrémní zátěž pro organismus s obrovským rizikem pooperační morbidity.

Nevhodná indikace může vést k prokazatelnému růstu počtu komplikací a zbytečnému rozladění jak na straně ošetřujících lékařů, tak i pacientů a managementu zdravotnického zařízení. Autoři prezentují techniky a postupy vlastní operační preparace při cytoredukčním výkonu a peritonektomii a také techniky a použité režimy cytostatik během fáze HIPEC. Tato stať je jedinečným výstupem vlastních zkušeností a modifikací chirurgického výkonu. Prezentuje příklady použitých cytostatik a délky hypertermie podle jednotlivých typů nádorů peritoneálního povrchu.

Autoři se zabývají rovněž pooperačními komplikacemi, významem systémové chemoterapie, režimy a indikacemi (ve spolupráci s Onkologickou klinikou Fakultní nemocnice Olomouc). Popsán je i systém mezinárodní spolupráce a vzdělávání v oboru cytoredukční chemoterapie.
Publikace je určena chirurgům, onkologům, internistům, gastroenterologům a gynekologům.
https://www.grada.cz/nadory-peritonealniho-povrchu-12375/


Melenovský Vojtěch, Kautzner Josef a kolektiv: Srdeční selhání pro klinickou praxi
Grada, 2023, vydání 2., zcela přepracované a doplněné, str. 528

Chronické srdeční selhání je závažné onemocnění s vysokou morbiditou a mortalitou, jehož prevalence v České republice i Evropě významně narůstá. Diagnostika a léčba srdečního selhání jsou tedy celosvětovou zdravotnickou prioritou, vedoucí k rychlému vývoji nových léčebných přístupů. Klinika kardiologie IKEM má v problematice diagnostiky a léčby různých forem srdečního selhání dlouhodobé bohaté zkušenosti. Na základě mnohaleté každodenní praxe vznikla vlastní filosofie přístupu k srdečnímu selhání, formovaná novými studiemi a doporučeními Evropské kardiologické společnosti.

Druhé, zcela přepracované a doplněné vydání publikace v plném rozsahu reflektuje současné poznatky, guidelines a moderní možnosti léčby. Zařazena byla řada nových kapitol, například problematika chlopenních vad, diabetu a obezity ve vztahu k srdečnímu selhání, taktika diuretické léčby, režimová opatření.

Kniha se věnuje srdečnímu selhání velmi komplexně, od epidemiologie, přes zobrazovací metody, genetická rizika a moderní léčbu až transplantaci srdce a potransplantančí léčbu.
Kniha zaujme kardiology, internisty, intenzivisty, praktické lékaře, ale i mediky a zdravotní techniky.
https://www.grada.cz/srdecni-selhani-pro-klinickou-praxi-13214/

www.grada.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová