Nadváha a obezita

Obezita je v ČR známý zdravotní problém


Kategorie: Aktuality Nadváha a obezita 
19.červen 2023

S obezitou se podle statistických údajů potýká skoro 28 % Čechů. Mezi dospělými má zhruba každý čtvrtý Čech BMI (body mass index) vyšší než 30 a spadá tedy do kategorie obézních. Jedná se přitom už o nemoc, a tento stav je potřeba řešit s lékařem.

Rozšiřuje se také síť spolupracujících lékařů – například web tloustneme.cz nebo obesitas.cz. Navíc došlo k rozmachu operativních možností léčby. Zvažuje se nejen u extrémně obézních pacientů, ale už i u diabetiků s BMI nad 30. Navíc operace jsou už v dnešní době prováděny laparoskopicky, začíná se s robotickými metodami a postupy jsou stále méně invazivní a pro pacienta bezpečné.

Pro pacienty, kteří se léčili s obezitou nebo aktuálně bojují s nadváhou, je důležité vyvarovat se takzvaného jojo efektu a nastavit si dlouhodobý „udržitelný“ životní styl. Pomoci přitom mohou např. návštěvy u psychologa nebo dlouhodobě spolupráce s certifikovaným výživovým poradcem, který sestaví individuální výživový plán a jídelníček.

 Často dodává také potřebnou podporu a motivaci, vysvětluje výživový poradce komplexního programu. U odborníka se lze spolehnout nejen na znalosti v oblasti výživy a činnost těla, ale také na vyhodnocení potenciálních zdravotních rizik na základě osobní anamnézy. Sestaví rovněž vyvážený jídelníček obsahující všechny podstatné složky výživy.

Jídelníček hraje při snaze o dlouhodobé udržení požadované hmotnosti významnou roli. Pokud se zanedbám nepomůže ani pravidelný sport. Odborníci přitom doporučují, vyvarovat se extrémních změn, a začít pozvolna.  Je dobré v oblasti zdravé výživy se vzdělávat, naučit se lépe vyhodnocovat, co je dobré a proč. Bude to podpora v motivaci udržet si zdravý životní styl do budoucna.

Uvedený program je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři. Využívá klinicky testované nízkoenergetické produkty, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, minimální množství tuků a sacharidů a všechny nezbytné vitamíny a minerály. Produkty jsou registrovány jako obohacené (fortifikované) potraviny splňující přísné legislativní podmínky EU i ČR. Je opřený o výsledky lékařských studií. Jednou z nich je i studie Direct, která dlouhodobě potvrzuje účinky nízkoenergetického jídelníčku na redukci váhy, ale i na jiné zdravotní faktory, například u několika desítek procent účastníků prokázanou remisí diabetu druhého typu. Dle TZ

www.spolukiladolu.cz

www.know.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová