Aktuality

Lipedém je nemoc, nejen pouhá obezita


Kategorie: Aktuality 
19.červen 2023

Měsíc červen je celosvětově považován za měsíc lipedému. onemocnění, které je mylně zaměňováno s obezitou. V České republice je málo známé, a někdy i mylně diagnostikované, postihuje zejména ženy. Projevuje se abnormálním hromaděním tuku v oblasti dolních končetin, hýždí a v někdy i v pažích. Nízké povědomí o lipedému, a jeho častá záměna s obezitou, jsou nejčastějšími příčinami pozdní diagnostiky. Včasná diagnóza však může výrazně zlepšit kvalitu života pacientek.

Příčina tohoto onemocnění dosud není známá. Odborná veřejnost předpokládá, že se jedná o hormonální změny. První menstruace, puberta, hormonální antikoncepce, těhotenství či menopauza bývají jedny z hlavních spouštěčů tohoto onemocnění. V některých případech ovlivňuje vznik onemocnění i dědičnost.

Nejčastějším znakem, který je typický pro všechny lipedémické pacientky, je neschopnost zhubnout. Stejně tak snadná tvorba modřin, pnutí, pocit těžkých a oteklých nohou a bolestivost dolních končetin při každodenních činnostech, patří k typickým příznakům, podle kterých lze lipedém poznat. Ženy trpící lipedémem mají zpravidla horní část těla oproti spodní části štíhlejší.

Stádia lipedému se obvykle rozdělují do čtyř fází, které se liší výskytem příznaků a stupněm závažnosti. První stádium je charakterizováno nepravidelným uspořádáním tukových buněk, které se mohou objevit ve formě nodulů (lymfatických uzlíků). Pacientky pociťují bolestivost nebo citlivost v postižených oblastech.

Ve druhém stadiu je tuková tkáň hustší a noduly jsou výraznější. Lipedém se začíná rozšiřovat do oblastí, jako jsou hýždě, stehna a kolena. Ve třetím stadiu se lipedém rozšiřuje a ovlivňuje více tělesných oblastí. Může postihnout holeně, kotníky a paže. Edém (otok) se stává výraznějším a vede k obtížnému pohybu a zhoršené kvalitě života. Ve čtvrtém stadiu je tuková tkáň výrazně hustá a rozšířená po celém těle. Edém je nápadný a může docházet k tvorbě lipedémových cyst a fibrotických změn. Pacientky často trpí silnou bolestí, omezenou pohyblivostí a zhoršenou kvalitou života.

Na lipedém dosud neexistuje účinná léčba. Podpůrná opatření však mohou výrazně zmírnit rozvoj lipedému.  Vždy je důležitá je včasná diagnóza. K řešení lipedému je nutný multidisciplinární přístup. Základem je redukce tukové tkáně liposukčními metodami. Kompresní oděvy pomáhají ženám v běžném denním životě a ulevují od bolestivosti a otoků nohou.

„Vzhledem k tomu, že lipedém je chronické progredující onemocnění tukové tkáně na dolních končetinách a pažích, je jedinou možnou terapií liposukce tukové tkáně. Nejedná se o klasickou (estetickou) liposukci, ale o zdravotní výkon z medicínské indikace. Cílem je zbavit pacientky symptomů – otoků, bolestivosti, pnutí, tvorby spontánních modřin – a tak zlepšit kvalitu života a zabránit progresi onemocnění do vyšších stádií.“ vysvětluje MUDr. Slavomír Rokošný, Ph.D., FEBS.

Použitím kompresních (stahovacích) oděvů se vytváří tlak na končetiny, což podporuje žilní a lymfatický tok a správnou cirkulaci krve. Díky zlepšené činnosti žilního a lymfatického systému dochází ke snížení otoků, bolestivosti a hromadění tekutin v těle. Kompresní oděvy napomáhají rovněž zpevnit nerovnoměrné nebo deformované končetiny a podporují zlepšení mobility pacientek.

Kompresní prádlo, navržené speciálně pro lipedémické pacientky na běžné denní nošení (nabízí se na českém trhu), je vhodné nosit také po liposukčních zákrocích prováděných při redukci tukové tkáně.

Také strava má při léčbě lipedému klíčovou roli. Napomáhá zmírňovat otoky. Z jídelničku je však nutno vyřadit potraviny, které působí zánětlivě – rafinovaný cukr i průmyslově zpracované potraviny. Lepek a mléčné výroby se  nahrazují potravinami s nízkým obsahem cukru, rostlinného původu, rybami, zeleninou a zdravými oleji.

Aerobní cvičení, lymfatická jóga a plavání jsou vhodnými doplňujícími aktivitami prospěšnými pro mobilitu kloubů a správnou činnost těla. Dle TZ

www.lipoelastic.com              

Autor: MUDr. Olga Wildová