Léčivé rostliny

Přírodní lékárnička do kufru


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
16.červen 2023

Dovolené jsou pro odpočinek, načerpání sil, nových zážitků a užíití  volných chvil podle představ. Ne vždy to ale vyjde. S cestováním mohou být spojené problémy – například zažívací potíže, migrény nebo nespavost, které dovolenou mohou pokazit. Cestovatelské obtíže lze zahnat také bylinkami.

Průjem nebývá na dovolené ničím neobvyklým. Na zklidnění žaludku a střev se osvědčil například čaj z heřmánku či z máty, které nejen uklidní trávicí trakt, ale zároveň ztiší i nervy. Příčinou průjmu totiž může být i stres. Z potravin jsou vhodná jablka, dále banány, které jsou bohaté na draslík. Dalším přírodním prostředkem jsou tinktury z brusinky, grepu či lichořeřišnice. Obsahují látky, jež pomáhají v boji proti škodlivým bakteriím a zánětu v trávicím traktu. Jogurty a další potraviny s probiotiky obnovují správné prostředí ve střevech.

Jet lag - přelet do jiného časového pásma může být pro organismus velkou zátěží. Přechod na jiný režim spánku a bdění spolu se změnou klimatu způsobuje problémy s usínáním, únavu a bolesti hlavy. Proto je vhodné tělo na změnu prostředí připravit dopředu s pomocí bylinných prostředků. Na zklidnění organismu lze využít lípu a kozlík, a to nejlépe v podobě tinktur. Pomohou oddálit nevolnost a zlepšit spánek v nových podmínkách. Pro klidný průběh cesty i odpočinek a usínání je vhodná tinktura z třezalky, lípy a bakopy. Na bolesti hlavy využít kopretinu řimbabu.

Přestože je tělo chráněné opalovacím krémem, na dovolené u moře často dojde ke spálení. Na spáleniny od slunce je skvělý aloe vera gel, jenž spálenou kůži pomáhá uklidnit a ochladit. Tea tree olej a med zase pomohou popálenou kůži rychleji hojit, a navíc působí protizánětlivě. Při cestování, zejména v letadlech a autobusech, je časté riziko nachlazení. Náhlé změny prostředí, stres a blízký kontakt s ostatními cestujícími mohou snížit imunitu a usnadnit přenos nemocí. Nutností je udržování správné hygieny. Pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou je základ. Pokud není k dispozici voda a mýdlo, lze použít dezinfekční ubrousky nebo gel na ruce obsahující alkohol. Omezit  sahání  na obličej, ústa, nos a oči pro minimalizování rizika přenosu virů a bakterií do těla.

Posilovat imunitu organismu již před cestou! Jíst vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a vitamíny, dopřát si dostatek spánku, nestresovat se. Imunitu před cestou posilují eleuterokok a gemmoterapeutika z černého rybízu a ořešáků.

Během letu nebo cesty v autobuse je rovněž důležité udržovat vlhkost v nosních dýchacích cestách. Suchý vzduch v kabině může vysušovat sliznice a snižovat odolnost proti infekcím. Použití hydratačních sprejů na nos nebo nasávání mořské soli v roztoku může pomoci udržet sliznice vlhké a chráněné.

Dlouhé sezení ve stejné poloze, či dokonce spánek během cesty letadlem, autobusem nebo i v autě může způsobit nepříjemné bolesti kloubů a zad, zejména v oblasti šíje. Je dobré se minimálně jednou za hodinu pořádně protáhnout a rozproudit krev v těle. Natáhnout nohy, zahýbat kotníky a koleny, protáhnout záda, paže a zakroužit hlavou. Před cestou autem nastavit výšku sedla a opěrek tak, aby odpovídaly rozměrům těla. V hromadných dopravních prostředcích si lze  pomoci cestovními polštářky. Vhod může přijít i malá pokrývka, která ochrání před studeným vzduchem z klimatizace.. Během cesty také často pít. Kromě léků na bolest se na bolavá záda doporučuje teplý zábal, který svaly uvolní. Pomoci může i masáž třezalkovým olejem. Třezalku je vhodné užívat i preventivně nebo při prvních známkách bolesti.

Dle TZ

www.byliny-nadeje.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová