Plánované rodičovství

Umělému oplodnění pomáhá umělá inteligence


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
13.červen 2023

Červen je měsícem neplodnosti, s níž se v Česku potýká každý pátý pár. Kvůli problémům s početím v posledních letech narůstá poptávka po umělém oplodnění. Věk žen, které se obracejí na reprodukční kliniky, je stále vyšší a každá z nich si přeje jediné – otěhotnět co nedříve. Důležitou roli při výběru nejvhodnějšího embrya začíná v asistované reprodukci hrát umělá inteligence. Díky ní by se měl ve specializovaných klinikách zkrátit čas, který vede k úspěšnému těhotenství.

„Umělá inteligence by měla zkrátit dobu léčby. Umí totiž vybrat nejnadějnější embrya, která tak při asistované reprodukci přijdou na řadu jako první,“ vysvětluje vedoucí lékař největší české reprodukční kliniky – Reprofit. Díky své schopnosti analyzovat a zpracovávat velké množství dat umělá inteligence (AI) vyhodnotí, které embryo je pro ženu nejvhodnější. Při asistované reprodukci se v laboratořích posuzují obrazová data – fotky nebo filmy, na nichž jsou zaznamenána vajíčka, spermie či embrya. Umělá inteligence dokáže vyhodnotit, která jsou pro úspěšné oplodnění nejvhodnější – a to mnohem lépe než člověk. AI také umí popsat a navrhnout optimální prostředí, ve kterém se embrya kultivují.

Umělá inteligence se ve všech těchto oblastech stále vyvíjí. Zatím nejdál je v hodnocení embryí, které dokáže sledovat takřka po sekundách/setinách sekundy a seřadí je od nejlepšího k nejhoršímu. „Embryo, které může na pohled vypadat dobře, totiž vůbec nemusí být úspěšné. Právě s tím si umělá inteligence poradí mnohem lépe než člověk. Do dělohy se díky ní dostane takové embryo, u něhož je nejvyšší předpoklad na otěhotnění. Zmenší se tak počet embryotransferů, které k početí dítěte nevedou,“ doplňuje specialista na umělé oplodnění.

Vzhledem k tomu, že se ženy na specializované kliniky obrací ve stále vyšším věku, je pro ně velmi důležitá právě rychlost úspěšného umělého oplodnění. Pokud se jim totiž podaří otěhotnět napoprvé, mají větší šanci a čas počít i druhé dítě. Umělá inteligence má sloužit k tomu, aby ženy zbytečně neztrácely čas a otěhotněly hned z prvního embrya. I proto se na klinice začínají hodnotit embrya pomocí umělé inteligence. Letošní rok 2023  je pilotní, takže ještě nejsou k dispozici klinické výsledky, ale už nyní umělá inteligence napovídá v nerozhodných případech.

Zkušeností s umělou inteligencí celosvětově přibývá. „Není však ještě takto narozen dostatečný počet dětí pro podrobné studie. Stoprocentně se však už ví, že se tato metoda bude na výběru vhodných embryí nebo například správných vajíček ke zmrazení podílet stále víc. Umělá inteligence se promítne do všeho, kde bude k dispozici dostatek dat,“ dodává předseda sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické sekce ČLS JEP.

Odborníci se shodují, že se AI stane významným pomocníkem embryologů. Jejich práci podle nich ale neohrozí. Bude určitě výborným rádcem, ale nemůže je nahradit, protože embryologové provádí všechny praktické úkony, jako jsou vpichy spermií do vajíček nebo např. biopsie. Lidský faktor bude hrát v asistované reprodukci v budoucnu stále svou významnou roli, ale výběr kvality embryí umělá inteligence jistě ovládne. Dle TZ

www.mavepr.cz

www.reprofit.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová