Medicína

Světový den bez tabáku


Kategorie: Aktuality Kouření 
01.červen 2023

S kouřením a závislostí na nikotinu souvisí četná, na životě ohrožující, onemocnění. I přesto v České republice kouří více než 23 % obyvatel starších 15 let. Ve spojitosti se závislostí na tabáku u nás každoročně zemře 18 000 lidí. V současnosti přitom na trhu existuje velké množství přípravků, které mohou kuřákovi nikotin nahradit.

Poslední květnový den se už od roku 1987 Světová zdravotnická organizace snaží každoročně prostřednictvím Světového dne bez tabáku upozorňovat na škodlivost a návykovost tabákových výrobků. Počet kuřáků v České republice každoročně sice klesá téměř o 2 %, v populaci starší 15 let je však stále více než čtvrtina kuřáků. Ačkoliv negativní vliv kouření na lidské zdraví je všeobecně znám, na trh přicházejí stále nové druhy cigaret a výrobků s obsahem nikotinu.

Důležité je mít na paměti, že kouření poškozuje zdraví – a nové druhy tabákových výrobků na tom nic nemění. Riziko je spojeno se spalovanými formami tabáku, jde tedy o dva problémy – spaliny způsobují zdravotní potíže a nikotin závislost „Kuřáci jsou ohroženi zejména onemocněním plic, srdce a cév. Do 60 let věku mají až pětinásobně vyšší riziko infarktu myokardu. Výjimkou není ani mozková mrtvice nebo onkologická onemocnění. Zejména ženy ohrožuje kuřáctví předčasným řídnutím kostí – osteoporózou, muže poruchami erekce. Negativní vliv má kuřáctví i na plodnost u obou pohlaví,“ upozorňuje odborník.

Kouření tabákových výrobků může také způsobit chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN).   Mezi nejčastější zdravotní rizika kouření však patří obávaná rakovina, která může mít navzdory laickým představám mnoho podob. Může se jednat o rakovinu plic (až 90 %), ale i rakovinu hrtanu, jícnu, ledvin, močového měchýře nebo slinivky. V souvislosti s kouřením zemře podle dostupných dat v České republice každoročně minimálně 18 000 osob. Až polovina kuřáků svůj život právě díky kouření zkrátí v průměru o 15 let.

Dobrou zprávou je, že podle statistik si v České republice přeje se svou závislostí skoncovat až 80 % kuřáků, polovina z nich se o to také každý rok pokouší. Problémy ale velmi často nastávají v případě, že tak učiní bez jakékoliv podpory. Takové případy totiž v 98 % končí neúspěchem, tedy opětovným návratem ke kuřáctví. Každý rok je zaznamenána v průměru 20–25% úspěšnost odbourání závislosti na nikotinu. Nepříznivé ale je, že 75–80 % takto vyléčených kuřáků se do roka vrátí ke své závislosti, která je svou intenzitou srovnatelná se závislostí na heroinu. Je proto důležité si uvědomit, že člověk je vlastně závislý po celý život. Jde hlavně o to, jak má svou závislost pod kontrolou.

Ačkoliv cesta odvykání je často zdlouhavá a náročná, odborníci ujišťují, že existuje mnoho ověřených způsobů, jak úspěchu docílit. Pokud se kuřák chce zbavit závislosti, může vyhledat pomoc dokonce přímo v lékárně u speciálně vyškoleného lékárníka, který je schopen kuřáka provést celým procesem odvykání, nebo jej, v případě nutnosti, odešle přímo do centra léčby závislosti na tabáku. Je zde také praktický lékař a přímá cesta do centra závislostí.

Abstinenční příznaky přetrvávají až po dobu tří měsíců, někdy i déle. Mezi jejich typické projevy patří pocení, potíže se spánkem, pocity vnitřního napětí, podrážděnost, nervozita, špatná nálada a někdy i zažívací potíže. Po překlenutí kritického období by se však stav abstinujícího měl začít zlepšovat.

Pro zmírnění abstinenčních příznaků je vhodné mít náhradní zdroj nikotinu, například nikotinové pastilky nebo žvýkačky. Alternativou mohou být i nikotinové náplasti, které udržují stálou nízkou hladinu nikotinu v těle takřka po celý den, anebo například nikotinové ústní spreje, které účinkují už do 30 vteřin.  Přípravky náhradní nikotinové terapie, registrované jako volně prodejné léčivé přípravky, jsou k dostání téměř v každé lékárně. Lidem, kteří odvykají kouření, se doporučuje místo kouření oříšky, žvýkat žvýkačku, místo kávy čaj, chuť na cigaretu nahradit pohybem či jinou aktivitou. I tyto zdánlivě nevýznamné změny mohou kuřákovi významně pomoci s jeho závislostí.

Kuřák je tedy ohrožen hned dvakrát – negativním dopadem spalin cigaretového kouře na lidské zdraví, ale též závislostí vyvolanou nikotinem. E-cigareta, nikotinové sáčky ani jiné formy užívání nikotinu člověka závislosti nikdy zcela nezbaví. Pro zdraví člověka představují pouze méně rizikovou variantu užívání nikotinu, kterou ovšem nelze zcela považovat za zdravější. Dle TZ

www.euc.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová