Medicína

Dny otevřených center pro léčbu migrény


Kategorie: Aktuality Bolesti hlavy 
01.červen 2023

Lidé trpící migrénou, kterých je v Česku více než milion, mohou opět přijít konzultovat svůj stav se specialisty. Po úspěšném prvním ročníku otevře letos své dveře šest Center pro léčbu bolestí hlavy. V červnu se do osvětové akce zapojí Městská poliklinika Praha a Nemocnice Teplice, na podzim budou následovat další čtyři centra v Čechách i na Moravě. Setkání mají za cíl zlepšit povědomí o specializované péči a propojit pacienty s odborníky, kteří jim dokážou pomoci. Individuální konzultace budou k dispozici bez předchozího objednání, nebude třeba ani doporučení neurologa, bez kterého se lidé do centra běžně nedostanou. Na akci se představí i pacientská organizace Migréna-help.

 

První specializované centrum otevře své dveře 1. června 2023 v 15:00 v Městské poliklinice Praha. O dva týdny později bude 14. června následovat centrum v Nemocnici Teplice. Do podzimní vlny se zapojí další čtyři nemocnice. Detaily k akci na www.omigrene.cz.

Součástí Dnů otevřených center je i možnosti individuální konzultace. Jak mohou odborníci ze specializovaných center pomoci lidem s migrénou, vysvětluje neurolog z Městské polikliniky v Praze MUDr. David Doležil, Ph.D., MBA: „V centrech máme bohaté zkušenosti s komplikovanými případy a často tu řešíme migrény, které by se ještě nedávno zdály neléčitelné. Právě proto bych akci doporučil všem, kdo se chtějí o novinkách v dostupné péči dozvědět více. Kromě specializovaného centra nabídne další podporu i pacientská organizace a kariérová poradkyně. Cílem je vytvořit přátelské setkání pro všechny, které migréna trápí, a pomoci jim najít řešení.“

První Den otevřeného centra proběhne letos 1. června 2023 v Městské poliklinice Praha (Spálená 12, Praha 1). Akce začne v 15:00 představením lékařů, kteří vysvětlí, jak funguje péče ve specializovaném centru a jaká léčba je nyní dostupná. Pokračovat bude seznámením s aktivitami pacientské organizace Migréna-help a tipy kariérové poradkyně, jak na migrénu v práci. Od 15:00 do 18:00 budou k dispozici individuální konzultace s odborníky přímo na místě. Detailní program na www.omigrene.cz.

V České republice je pacientům k dispozici rozsáhlý systém specializované péče, který nabízí odbornou pomoc a nejmodernější terapii. Lidé s migrénou mohou mít pocit, že už vyzkoušeli všechno. O specializovaných centrech ale nemusí vědět. Po celé České republice je jich už třicet a odborníci se  zde věnují především vážnějším případům migrén, které se nedaří vyřešit v běžné péči.

Migréna je závažné neurologické onemocnění, kterým trpí přibližně každý desátý. Je zásadní, aby lidé s migrénou byli v péči odborníka, který dokáže migrénu správně diagnostikovat a nabídnout jim nejvhodnější léčbu. K dispozici je dnes již cílená akutní i preventivní léčba.

Dle TZ

www.havaspr.com 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová