Medicína

Vládní návrh zdanění e-cigaret (nejvyšší v EU) je likvidační


Kategorie: Aktuality Kouření 
25.květen 2023

Vláda 23.5. 2023 zveřejnila návrh na zdanění náplní do elektronických cigaret. Daň má být 10 Kč na 1 ml náplně, a to bez ohledu na to, zda obsahuje nikotin či nikoliv. V současnosti stojí náplně 10ml lahviček 65–100 korun, daň zvýší jejich cenu plošně o 100 korun. „To fakticky znamená daň ve výši 100 až 150 %. Tento návrh není ničím jiným než přímou snahou celý sektor elektronických cigaret zlikvidovat,“ upozorňuje prezident Komory elektronického vapování (KEVAP).

Před dvěma týdny vláda oznámila, že hodlá zdanit náplně do elektronických cigaret v souladu s pracovním návrhem Evropské komise. Ta zvažuje daň 20 % u slabších a 40 % u silnějších náplní. „Návrh zveřejněný tento týden je ale oproti evropskému šestinásobně vyšší. Je zdaleka nejvyšší v celé EU. V Rakousku a na Slovensku není daň žádná, český návrh je čtyřnásobný oproti zdanění v Polsku a trojnásobný oproti Německu. Vláda chce touto cestou vybrat údajně 800 milionů korun. Lidé ale dvojnásobné nebo ještě vyšší zdražení jednoduše nepřijmou. Budou nakupovat v zahraničí, případně daň obcházet, jak se ostatně děje i u jiných produktů. Vláda proto nevybere ani malou část toho, co očekává,“ je komentář situace.

Návrh je rovněž v přímém rozporu s dosavadními koncepcemi řešení problematiky návykových látek. Akční plán, který vláda schválila minulý měsíc, deklaruje zdaňování nikotinových výrobků podle míry jejich škodlivosti. Vláda se v něm zavázala prosazovat „princip snižování škodlivosti“, to samé učinila ve svém programovém prohlášení. „Daň až 150 % je úplně nesystémová a popírá všechno, co vláda v oblasti nikotinových alternativ doteď deklarovala.“

Již při původně zvažovaném zdražení by se dle průzkumu *Ipsos 22 % tuzemských uživatelů e-cigaret vrátilo ke kouření klasických cigaret. „Při ještě vyšším zdanění se dá čekat o to výraznější odliv. Věří se, že tento návrh není konečný, a že se lidé, kteří této problematice rozumí, ozvou. Je neuvěřitelné, že by vláda bez varování, bez diskuse a v rozporu se vším, co doposud říkala, zničila nejméně rizikovou alternativu kouření!“

Popis návrhu a jeho důsledky přehledně: Vláda navrhuje zavést daň 10 Kč za 1 ml jakékoliv náplně. Nebere ohled na to, zda obsahují nikotin a v jaké koncentraci. Daň tak představuje 100 korun za 1 běžnou lahvičku. Současná cena 10ml náplně se pohybuje mezi 65–100 korunami včetně DPH. Konečná cena průměrné náplně (nyní 80 korun) tak vzroste o 125 %.  Daň by byla zdaleka nejvyšší v EU, 4x vyšší než v Polsku, 3x vyšší než v Německu, Slovensko a Rakousko daň nemají. Daň by znamenala zánik trhu, nákup náplní v zahraničí a odliv vapujících ke klasickým cigaretám.

*Výzkum o spotřebě e-cigaret probíhal formou on-line dotazování CASI prostřednictvím agentury Ipsos, největší nezávislé výzkumné společnosti v tuzemsku. Zúčastnilo se  525 respondentů z celé ČR, kteří denně či týdně užívají e-cigarety. Sběr dat probíhal v prosinci 2022.

www.kevap.cz

Dle TZ

Autor: MUDr. Olga Wildová